1. Kreditkort med rabatter och förmåner
För många är kreditkort först och främst ett bekvämt sätt att skjuta upp betalningen. För dig som är ekonomiskt lagd finns det andra fördelar. På sajter som alltomkreditkort.se kan du se vilka kreditkort som ger de bästa bonuspoängerna, rabatterna och hur mycket de kostar att använda. Förutom återbäring på dina inköp kan det till exempel ingå reseförsäkringar, avbokningsskydd med mera när du betalar dina resor med kreditkort. Om ni är många som reser tillsammans kan det vara en god affär att även lägga ut för de andra. Då får du bonusen på deras köp samtidigt som de är tacksamma för att du lägger ut.
2. Googla rabattkoder
På de allra flesta webbutiker finns möjligheten att sänka priset med hjälp av rabattkoder. Rabattkoderna får du oftast tillgång till via reklamerbjudanden, tidigare köp eller nyhetsbrev. Det kan handla om rabatt på en särskild typ av vara, ett helt köp, en viss kampanj eller fri frakt. Om du inte har tillgång till en aktuell kod lönar det sig ofta att googla rabattkoder för den aktuella webbutiken innan ett köp.
3. Gå med i kundklubbar
De flesta större kedjor för exempelvis livsmedel, elektronik, sport och kläder har kundklubbar. Genom att vara medlem i flera får du ta del av erbjudanden och kampanjer som du kan jämföra. Medlemskapen är oftast gratis och du förbinder dig inte att köpa något. Att vara medlem i kedjor där du handlar återkommande, såsom mataffärer och bensinstationer, kan vara särskilt lönsamt. För det första får du återbäring på dina inköp. För det andra erbjuder många kedjor rabatter på varor och tjänster inom andra områden. Med ett Ica-medlemskap får du till exempel rabatter på resor och nöjen med mera.
”Det funkar också att pruta per e-post”
4. Jämför olika butiker
Det kan skilja mycket i pris mellan att köpa ett utländskt märke från ett annat EU-land jämfört med en svensk butik. Med tanke på att allt fler utländska webbutiker erbjuder fri frakt och fria returer inom EU är det värt att jämföra. Det absolut enklaste sättet att jämföra pris är fortfarande prisjakt.nu eller pricerunner.se.
5. Appar för erbjudanden
Om du gillar gratiserbjudanden finns det flera appar som erbjuder gratisvaror eller rabatterade erbjudanden. Ett exempel är Tryme som låter dig ta del av olika kampanjer där alla produkter och tjänster är gratis. Motprestationen är att du måste besvara en enkät på fyra frågor.
Ett annat exempel är Klipster där du både får slumpmässiga erbjudanden och kan hitta dina favoritvarumärken och kategorier genom att söka. Rabble är både en app och en webbplats som samlar rabattkoder. Till skillnad från många andra sajter med erbjudanden fungerar de flesta rabattkoderna som finns på Rabble.
6. Dra dig inte för att pruta
För de flesta är prutande något man på sin höjd ägnar sig åt på basarer i Kairo eller Marrakech, men det kan vara minst lika lönsamt hemma om du till exempel är ute efter elektronik eller dyrare byggvaror för hemmet. Det största problemet för många är ovanan och det psykologiska motståndet. Ett bra tips om du vill komma överens om ett bättre pris på plats är att leta efter chefen bland de anställda och vänligt men bestämt förklara att du kan tänka dig att köpa varan direkt om du kan få ett bättre pris eller till samma pris som konkurrenten.
Det funkar också att pruta per e-post. Om du skriver till en webbutik och förklarar att du har sett varan till ett lägre pris någon annanstans eller råkade missa ett särskilt erbjudande har du goda chanser att få en personlig rabatt. Om du inte kan får ner priset kan du ibland få med ett eller ett par extra tillbehör på köpet.
7. Student- och pensionärsrabatt
Är du student har du förmodligen fler rabatter än du tror. Du kan spara mycket pengar när du ska boka hotell, köpa ny tv eller betala streamingtjänsten hemma. Även du som pensionär får rabatt på allt från vitvaror och bilprovning till resor och inträden på muséer.