Premiepension och rådgivning – så gör du

Funderar du på rådgivning kring din premiepension? Ha inte bråttom och var inte rädd för att ställa frågor om det är något du inte förstår.
Många har inte tid eller ork att sätta sig in i PPM och då kan rådgivning vara ett alternativ. Men var noggrann vilka du väljer, det kan finnas oseriösa företag.
Spara

Tycker du att det är krångligt med premiepensionssystemet? Då kan rådgivning vara ett alternativ. Men det finns några saker du bör tänka på innan du tar hjälp.

Många svenskar upplever systemet med premiepension – PPM, som krångligt. En följd av detta är att marknaden för så kallad PPM-rådgivning har vuxit sig allt större. Rådgivningsföretagen hjälper dig, mot en avgift, att välja ut fonder för att få din premiepension att växa. Men efter en rad uppmärksammade turer i olika fondbolag och pensionskoncerner har förtroendet för rådgivningsbranschen i vissa fall ifrågasatts.

– Meningen med premiepensionen är inte att rådgivare ska sko sig på pensionsspararna, det är upprörande. Men jag tror att många oroar sig i onödan, säger Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.

Hon menar att systemet på det stora hela fungerar bra. Premiepensionens genomsnittliga årliga värdeutveckling är sedan starten 6,7 procent. Värdeutvecklingen för inkomstpensionen under samma tid är 3 procent.

Monica Zettervall, Pensionsmyndigheten.
Monica Zettervall, Pensionsmyndigheten.

Hur väljer du rätt fonder?

Så hur ska du som vill påverka din premiepension göra? Monia Zettervalls råd är att du själv sätter dig in i systemet.

– Är du intresserad av ett mer aktivt premiepensionssparande vill jag rekommendera Pensionsmyndighetens sida fondvalsguiden, där du kan välja fonder själv direkt på sidan. Är du osäker? Låt pengarna ligga kvar i AP7Såfa – det statliga sparalternativet som anpassar risken efter din ålder.

Du måste ha historik på minst 3–5 års tid för att kunna avgöra hur en fond är.

Monica Zettervall

Kolla upp rådgivningsföretaget

Men det finns cirka 800 fonder att välja på och många har varken tid eller ork att sätta sig in i systemet. Då kan rådgivning vara ett alternativ. Monica Zettervall tycker att du bör se upp med vem du ger ut dina personuppgifter till – det finns företag som lovar guld och gröna skogar – ofta över telefon.

– Säljer de dessutom en fond som inte har någon historik, se upp. Du måste ha historik på minst 3–5 års tid för att kunna avgöra hur lönsam en fond är.

Vill du lära dig mer om att spara i fonder? Läs Privata Pengars Fondskola här.

Så förbereder du dig inför rådgivningen

• Kolla upp rådgivningsföretaget och fundera inför mötet vad du har för mål med ditt sparande och vilka risker du är beredd att ta.

• Ha inte bråttom och var inte rädd för att ställa frågor om det är något du inte förstår.

• Ta hem dokumenten och läs igenom dem ordentligt – se till att få allting som bestäms skriftligt.

• Får du som kund den bästa pensionsprodukten? Eller säljer rådgivaren de produkter där företagen betalar mest i provision? Fråga hur – och hur mycket rådgivaren får betalt.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt