Pingis Hadenius: Jag har aldrig varit pank

Pingis Hadenius, entreprenör, journalist och privatekonom på TV4:s Nyhetsmorgon.
Pingis Hadenius har skrivit boken "Economista" tillsammans med Isabella Löwengrip som hon också gör podcasten "En economistas podcast" tillsammans med.
Spara

Civilekonom, journalist och entreprenör. För många är Pingis Hadenius känd som vardagsekonom i TV4:s Nyhetsmorgon där hon regelbundet ger tips – men hur bra koll har hon på sin egen plånbok?

Är du en spara eller slösa-person?
– Spara, absolut. Jag har aldrig varit pank. Det sitter i sedan jag var liten. Jag blev väldigt inspirerad av mina föräldrar som inte hade några jättehöga löner, men var duktiga på att göra mycket med det de hade.

Sparar du regelbundet?
– Ja, jag sparar mycket, mellan 9 000–12 000 kronor i månaden. Jag ökade mitt sparande nu i augusti för att pressa mig själv. Många sparar det som blir över, men jag vänder på det i stället. Jag börjar med att spara så mycket jag kan, och sedan klarar jag mig på det jag har kvar. Känner jag att det blir tight letar jag efter en lösning, kanske tar ett sidouppdrag. Eller så rensar jag ur garderoben och säljer några skor eller en väska.

Om det skulle gå åt skogen klarar jag mig på det i ett halvår.

Vad var det första du sparade till?
– En storstrut. Jag var 6–7 år. Jag fick veckopeng varje vecka, kanske 10 kronor. En storstrut kostade 8 kronor och då fick jag 2 kronor över. Några veckor senare kunde jag köpa två glassar. Insikten om att sparande efter ett tag räckte till dubbelt så mycket var inspirerande.

Hur sparar du?
– I fonder och en del aktier. Fonder löpande, men aktier lite större affärer då och då i stället för att smådutta. Jag har två sparkonton också, ett med min man för resor, och ett eget konto där jag har kanske 70 000 kronor. Om det skulle gå åt skogen klarar jag mig på det i ett halvår.

Vad sparar du till?
– Resor! Gillar också att ge saker till min familj och vänner, bjuda på någon resa när jag kan. Men jag tycker också väldigt mycket om att se mitt sparande växa. Det finns en glädje i det.

Hur mycket pengar lägger du på kläder varje månad?
– Väldigt lite i och med att jag har byggt upp en garderob genom åren. Jag kan köpa ett par skor för 5 000 kronor och sedan har jag dem i flera år. Ofta när jag köper nytt passar jag på att sälja något gammalt ur garderoben, på så vis blir inte nettoutläggen så stora.

Lås inte fast pengarna i någon fond om du kan komma att behöva dem snart.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Börja med att spara lite varje månad, ha inte för höga mål utan börja med några hundralappar, eller så mycket du kan. Lås inte fast pengarna i någon fond om du kan komma att behöva dem snart. De pengar jag lägger in i aktier har jag inget behov av att realisera. Jag skulle välja indexfonder med ingen eller väldigt låg avgift. Ring inte upp din bankman utan sätt in dig själv i marknaden. Finansbranschen älskar att göra det svårt för människor med komplexa nyckeltal hit och dit och ta bra betalt för det.

Vad är det dyraste du har köpt?
– Lägenheter och en bil, men även många väskor (med högt andrahandsvärde).

Planerar du större inköp eller är du impulsiv?
– Jag brukar planera större inköp – jag väntar minst 24 timmar innan jag slår till. Nio gånger av tio har jag glömt det jag trånande efter i affären nästa dag, eller jag kanske redan hade något liknande hemma. På så vis missunnar jag mig inte något, vilket gör regeln positiv.

Vilken vardagslyx unnar du dig?
– Jag lägger en hel del pengar på spabehandlingar, något jag mår väldigt bra av. Jag är arbetsnarkoman och älskar att jobba. Därför tränar jag i princip varje dag och tänker på att äta rätt och sova bra. En spabehandling i veckan gör att jag får energi och håller mig frisk.

Blir du lycklig av pengar?
– Ja, det blir jag. Bolagets pengar är ett tecken på bra resultat och det i sig är ett kvitto på att vi har gjort rätt saker – det är jätteviktigt för mig. Det handlar om att jag som ledare är bra och får med mig teamet. Det finns också en lycka i att ha det stabilt med sunda finanser. Jag blir också väldigt lycklig av att kunna ge saker till de jag tycker om, som att kunna bjuda en tjejkompis eller mina syskon på middag till exempel.

Läs Pingis Hadenius blogg här.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt