Per H Börjesson: ”När jag var fyra-fem år fick jag min första bankbok”

Per H Börjesson
Per H Börjesson har gett ut flera böcker, bland annat Så här blir du miljonär som pensionär och Så här blev Warren Buffett världens rikaste person.
Spara

Per H Börjesson är vd för investmentbolaget Spiltan och aktuell med boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan” – men hur bra koll har han på sin egen plånbok?

Är du en spara eller slösa-person?
– Det är alltid en avvägning, jag konsumerar och tycker att det är kul att leva livet, men jag är nog ändå mer av en spara-person.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Det handlar om att ha lägre kostnader än intäkter varje månad. Även om jag har råd är jag ingen storspenderare. Det tror jag ligger i min kultur, jag kommer från Västergötland och där säger vi ”lite räcker, mycket går åt”. Jag skulle kunna spendera mer men sparar hellre och får avkastning på pengarna.

Sparar du regelbundet?
– Ja, som huvudägare i ett investmentbolag är det där jag lägger all min energi. Spiltan investerar i både noterade och onoterade aktier och det är där jag har alla mina pengar i dag. Men sedan sparar jag även till min tjänstepension och har ett eget privatbolag där jag lånar in pengar som jag kan ta ut vid behov.

Vad var det första du sparade till?
– När jag var fyra-fem år fick jag min första bankbok och fem kronor att sätta in. Jag har inte kvar kontot i dag, men diplomet har jag på mitt kontor. ”Till gossen Per Håkan Börjesson” står det.

Hur stort klädkonto har du varje månad?
– Det är nog nära noll. När hustrun tycker att jag ser för risig ut köper jag en ny kavaj eller nya byxor, men det är sällan och kanske även för lite.

”Köper du en fin klocka är det alltid någon som har en ännu finare.”

Per H Börjesson.

Vad är det dyraste du har köpt?
– Min bostad och mitt sommarhus är mina dyraste köp förutom aktierna i Spiltan – men aktierna är ju samtidigt ett sparande.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Jag är inte mycket för prylar och då blir det sällan några impulsköp. Det jag lägger pengar på är resor, god mat och ett gott glas vin. Det skapar minnen för livet.

Blir du lycklig av pengar?
– Nej, jag har läst mycket forskning om lycka och det finns inget samband mellan det och pengar. Köper du en fin klocka är det alltid någon som har en ännu finare, det ger bara kortvarig lycka. Både de som har mycket pengar och de som har lite pengar har en massa problem.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Sätt av tio procent av lönen direkt när den kommer, vänta inte. För långsiktigt sparande rekommenderar jag sparande i aktier eller aktiefonder. Ränta på ränta, världens åttonde underverk, innebär att ju tidigare du börjar desto större slutresultat får du. Jag hävdar att de allra flesta har råd att spara. Det är som med bantning – det är jobbigt att äta mindre och motionera mer men det ger resultat.

Per H Börjesson

Ålder: 63 år
Familj: Hustru, tre barn och en hund.
Bakgrund: Civilingenjörsexamen i industriell ekonomi. MBA från USA. Startade karriären på Ericsson i USA, arbetat i familjeföretaget Bröderna Börjessons Bil och är sedan 1997 vd och huvudägare i Investment AB Spiltan.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt