”Pengar jag inte behöver ska sparas”

Olle Qvarnström driver en av sveriges största ekonomibloggar "Snåljåpen"
Följ Olle Qvarnström på twitter om du är intresserad av placeringar, och andra finansiella råd och tips.
Spara

Under namnet "Snåljåpen" guidar Olle Qvarnström sina läsare genom aktiemarknaden. Men hur bra koll har han på sin egen plånbok?

Är du en spara- eller slösa-person?
– Varken eller – folk kanske kallar mig snål men jag ser mig mer som rationell. Pengar jag inte behöver ska sparas, och pengar som ska spenderas ska spenderas på någonting som ger avkastning. Sedan måste inte alltid avkastningen vara i form av pengar förstås.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Hälsosamt. Jag har hittat ett läge där mina intäkter och utgifter balanserar väl utan att jag behöver ägna dem någon vidare eftertanke.

Sparar du regelbundet?
– Ja. Det finns en fast, ganska liten summa som sätts av varje månad. Sedan sparar jag klumpsummor när jag råkar ha pengar över.

Vad är det dyraste du har köpt?
– Det var vår lägenhet som vi köpte för 2,8 miljoner kronor. Just nu ser det ut att ha varit en väldigt bra investering, men vem vet vad som händer med bostadsmarknaden framöver.

Räkna ut med ränta-på-ränta vad varje litet onödigt inköp kan bli över tid.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– När jag var yngre, och hade mindre pengar, så var det ett väldigt planerande. Nu är det kanske lite mer impulsivt. Det handlar inte så mycket om att jag tappat kontrollen och strösslar med pengar till höger och vänster, det handlar mer om att jag nu hittat en bra balans och vet vad jag behöver och inte behöver.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Räkna ut med ränta-på-ränta vad varje litet onödigt inköp kan bli över tid. Den där pizzan på tisdagskvällen för 100 kronor, behöver du den? Vad hade den hundringen varit värd om 20 år? Med 10 procent avkastning är svaret nästan 700 kronor.

Det handlar inte så mycket om att jag tappat kontrollen och strösslar med pengar till höger och vänster.

Vardagslyx som du unnar dig?
– Jag gillar bra rödvin. Det blir väl någon flaska här och där. Det är lite som när andra köper smågodis – då köper jag lite vin. Sedan gillar jag smågodis också.

Blir du lycklig av pengar?
– Nej, inte direkt. Att få avkastning på pengar du investerar är en magisk känsla, men det handlar nog mer om bekräftelse att du gjort något rätt än om lycka. Jag blir lycklig av att vara med min familj, och målet är att ha tillräckligt mycket pengar för att kunna tillbringa mer tid med min familj.

Olle ”Snåljåpen” Qvarnström

• Läs Olle Qvarnströms blogg Snåljåpen här.
• Du hittar även Olle Qvarnström på twitter under namnet @snaljapen.
• Se även Olle Qvarnströms tv-satsning Finwire.tv som riktar sig mot privata investerare på youtube.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt