Nya premiepensionen – nu blir ditt pensionssparande tryggare

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen som du kan påverka själv genom att välja fonder. Foto: Pensionsmyndigheten
För att få bukt med oseriösa aktörer blev det den 1 juli olagligt med telefonförsäljning kopplad till premiepensioner.
Spara

I början av juni påbörjades arbetet med det nya fondtorget och om två år, 2020, kommer den nya premiepensionen att vara på plats. Så här påverkar det dig och så ska du agera.

I december 2017 meddelade Pensionsgruppen, en arbetsgrupp med företrädare från regeringspartierna, Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna, att landets pensionssystem var i behov av en modernisering. Därefter inleddes en rad förändringar inom den allmänna pensionen, bland annat beslutades det att höja pensionsåldern, sänka skatten och höja pensionen för många pensionärer. Man beslutade även att premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som du kan påverka själv genom att välja fonder, skulle göras om. Detta med anledning av de stora fondskandaler som skett där oseriösa fondbolag lagt beslag på pensionssparares pengar. Pensionsmyndigheten driver i dag flera rättsprocesser för att de drabbade ska få tillbaka sina pengar.

Nya fondtorget klart 2020

För att skapa ett tryggare premiepensionssystem har Pensionsgruppen bestämt att en utredare ska presentera ett förslag på ett nytt fondtorg för premiepensionen. Det ska även tas fram ett förslag på en ny fristående myndighet som löpande ska ansvara för att utbudet på fondtorget är tryggt.

Förslagen ska lämnas senast den 1 november 2019 och arbetet ska slutredovisas den 31 augusti 2020. Regeringens ambition är att den nya premiepensionen ska vara klar under 2020.

Förbud mot telefonförsäljning

Men i väntan på det helt nya fondtorget har det även fattats beslut om att göra dagens system och fondtorg tryggare. Som ett första steg blev det den 1 juli olagligt med telefonförsäljning kopplad till premiepensioner eftersom att man kunnat se att de oseriösa fondbolagen marknadsfört sig främst via telefon. Dessutom infördes ett krav på egenhändigt undertecknande vid fondbyten.

Efter årsskiftet kommer vi att ha en fullständig lista över vilka fonder som kommer vara kvar.

MONA MYBERG, PENSIONSMYNDIGHETEN
I höst sägs fonderna upp

Nästa steg tas den 1 november i år när de nuvarande fonderna på fondtorget sägs upp. De fondbolag som vill vara kvar på fondtorget måste ansöka på nytt och med den nya kvalitetsgranskningen ställs hårdare krav för att bli godkänd. Hur många fonder som kommer att försvinna är svårt att veta i dagsläget, men tidigare har det pratats om att 200–300 av dagens drygt 800 fonder inte skulle klara av de nya kraven.

Hur kommer privatpersoner att märka av detta?
– Pensionssparare inom systemet kommer inte att märka av den här förändringen om inte just deras fond är en sådan som inte längre kan delta på fondtorget. I sådana fall kommer vi kontakta de berörda och de kan då välja nya fonder, och om de inte gör några nya fondval placeras deras kapital i det statliga förvalet AP7 Såfa, säger Mona Myrberg, vikarierande pressansvarig och kommunikatör på Pensionsmyndigheten.

Arbetet med fondtorget beräknas vara klart till årsskiftet, men det är först under nästa år som det är aktuellt att byta fonder om någon av ens nuvarande fonder inte skulle uppfylla de nya kraven.

– Efter årsskiftet kommer vi att ha en fullständig lista över vilka fonder som kommer vara kvar. Det kan också komma in helt nya fonder på torget, säger Mona Myrberg.

Vad är premiepension?

Premiepensionen är den del av det allmänna pensionssystemet som placeras i fonder och som du själv kan påverka genom att du väljer fonder.
Premiepensionen introducerades år 2000 och varje år avsätts 2,5 procent av din lön till premiepensionen. Du kan själv välja vilka fonder du vill placera dina pengar i eller låta de ligga kvar i förvalet AP7 Såfa.

Källa: Regeringskansliet

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt