”Börja spara tidigt och se till att undvika avgifter”

Nanna Stranne har ett förflutet som elitkonståkare men efter studierna på Chalmers var hon med och grundade Sigmastocks.
Spara

Nanna Stranne är en av grundarna bakom Sigmastocks – en tjänst som hjälper privatpersoner att börja spara i aktier. Men hur bra koll har hon på sin egen ekonomi?

Är du en spara- eller slösa-person?
– Jag är rädd om mina pengar och planerar ganska mycket kring min ekonomi. Samtidigt lägger jag in mycket pengar och tid i vårt företag. För mig är det självklart och väldigt roligt men det är en satsning och en ekonomisk risk som vi tar. Många andra skulle välja trygghet och högre inkomst före det.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Jag tycker det är roligt med ekonomi, att investera, se pengar växa och att bygga upp en buffert. Jag tycker om att ha en trygghet i min ekonomi och att ha kontroll. Det är klart att vissa saker, som att betala räkningar är tråkigt, men det tror jag att de flesta tycker.

Sparar du regelbundet?
– Ja, det gör jag. Jag sparar i aktier, det absolut bästa alternativet för ett långsiktigt sparande. Jag ser till att även ha en kortsiktig buffert för akuta grejer. Den ligger inte i aktier, utan på ett vanligt sparkonto.

I många andra branscher finns det en skillnad i kvalitet om produkten är dyr istället för billig. I finansvärlden ser det inte ut så.

Nanna Stranne

Vad var det första du sparade till?
– Jag var ganska företagsam men mer slösaktig när jag var yngre, jag sålde tidningar och delade ut reklam för att kunna köpa det jag ville ha. Det kunde vara allt möjligt, struntgrejer, men jag tyckte det var roligt att tjäna lite extra pengar.

Har du ett klädkonto varje månad?
– Det går nog upp och ner ganska mycket. Behöver jag någonting – då köper jag det. Jag lägger inte speciellt mycket pengar på kläder.

Vad är det dyraste du har köpt?
– Vi ska köpa en bil snart. Ingen rolig investering, mer ett nödvändigt ont.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Större inköp går inte att vara impulsiv kring, då gäller det att planera.

Vardagslyx du unnar dig?
– Ja, inte varje vardag, men ibland unnar jag mig att köpa frukost på vägen till jobbet. Det tycker jag är lyxigt och trevligt.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Att spara överhuvudtaget, och att börja tidigt. Då har pengarna chans att växa till sig med ränta på ränta-effekt. Se också till att undvika avgifter. De äter upp din avkastning helt i onödan. De flesta får en chock när de ser hur stor skillnad det blir över några år med lägre avgifter. För många kan det bli deras livs största besparing. I många andra branscher finns det en skillnad i kvalitet om produkten är dyr istället för billig. I finansvärlden ser det inte ut så.

Blir du lycklig av pengar?
– Jag tror att man kan bli lycklig till en viss gräns av ekonomisk trygghet. Stabilitet skapar förutsättningar för att koppla av mer. Däremot tror jag inte att lycka sitter i pengar.

Nanna Stranne

Ålder: 31 år.

Familj: Sambo och tre bonusbarn.

Bakgrund: Utbildad på Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg. Grundade och driver Sigmastocks tillsammans med Mai Thai – en tjänst som ska hjälpa privatpersoner att själva spara långsiktigt i aktier och undvika fondbolagens avgifter. Nanna Stranne har även ett förflutet som elitkonståkare.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt