Många pensionärer dubbelbeskattas

dubbelbeskattning
Sedan skatteavdraget för privat pensionssparande togs bort blir den som fortsätter spara i sparformen dubbelbeskattad då skatt dras både när de sätter in pengar och när de tar ut dem.
dubbelbeskattning
De personer som helt saknar tjänstepension från sin arbetsgivare eller som är egenföretagare har fortfarande rätt till skatteavdrag på privat pensionssparande.
Spara

Privat pensionssparande är sedan fyra år tillbaka inte avdragsgillt på skatten. Trots det är det många som har behållit sparformen och därför dubbelbeskattas. Privata Pengar reder ut vad som gäller.

Fram till 2016 gick det att göra skatteavdrag för upp till 12 000 kronor på privat pensionssparande. Sedan plockades den rätten bort för alla utom de som helt saknar tjänstepension från sin arbetsgivare eller som är egenföretagare. Men än i dag är det många som fortsätter med sparformen, vilket innebär att de utan rätt till skatteavdrag blir beskattad både när de sätter in pengarna och när de tar ut dem.

Så undviker du dubbelbeskattning

De som vill ha ett privat pensionssparande rekommenderas istället att spara i ett investeringssparkonto, även känt som ISK. Där beskattas du årligen med en schablonskatt och kan aktivt placera dina pengar i aktier, fonder eller andra finansiella produkter. Beroende på vilken sparform du väljer är det ofta belagt med avgifter, så glöm inte bort att läsa igenom villkoren noggrant.

Läs mer: Expertens 9 bästa tips som ökar din pension

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt