Drömmer du om en långresa till Sydamerika, en ny dator eller ett stort bröllop? Även om drömmen ibland kan kännas långt bort är den inte omöjlig att nå. För de flesta går det att spara ihop pengar till sitt mål, men det krävs både tålamod och motivation.
1. Peppa dig själv
Börja med att sätta upp ett tydligt mål över hur mycket pengar du behöver och när du behöver dem. Peppa dig själv genom att sätta upp delmål så att du känner att du kommit en bit på vägen.
Att spara tillsammans med någon kan också vara ett sätt att hålla igång motivationen. Ni behöver inte nödvändigtvis spara till samma sak utan mer fungera som stöd för varandra.
Med appen Dreams kan man även följa varandras sparande, om man exempelvis sparar till en resa ihop.
Påminn också dig själv om hur härligt det kommer att bli när målet är nått, till exempel genom att ställa in en bakgrundsbild med din dröm på mobilen.
2. Döp dina konton
Innan du börjar målspara är det några saker du kan tänka på. Det är till exempel viktigt att skilja på dina olika konton. Ha aldrig ditt buffertsparande på samma konto som målsparandet. Bufferten är till för att användas när du verkligen behöver det, till exempel om bilen går sönder. Tänk på att spara till en buffert för oförutsägbara utgifter innan du börjar spara till en dröm.
För att inte blanda ihop målsparandet med buffertsparandet kan du döpa olika konton efter till exempel ”Buffert”, ”Sommarresan” eller ”Nya bilen”. Det kan även fungera som motivation.
3. Gör en plan
Lägg sedan upp en plan för hur ditt sparande ska se ut. Hur mycket behöver du spara varje månad för att nå ditt mål? Räcker det med riktlinjen tio procent av lönen eller krävs det mer? Du kanske behöver lägga om dina utgifter under en period och dra ner på bekvämligheter som gymkort, vissa abonnemang och restaurangbesök.
Ett smart sätt för att hålla i gång sparandet är att lägga in ett automatiskt månadssparande hos sin bank, då förs en viss summa över från ditt lönekonto till sparkontot varje månad utan att du behöver göra något.
4. Olika sparformer
Välj sedan vilken typ av sparform du vill använda. Ett vanligt sparkonto kan vara bra om du sparar till något på kort sikt då det inte innebär några risker. Sparar du däremot till något på längre sikt kan det vara en idé med sparande i aktier och fonder med lite högre risk.
Läs om olika sparalternativ i våra artiklar här nedan och orientera dig fram till ditt val.
Fyra alternativ till sparkonto
ISK eller fondkonto?
Spara i fonder – så kommer du igång
Så sparar du genom trygga placeringar