Att ha en buffert sparad för oväntade utgifter är alltid smart, men det är inte alltid lätt att faktiskt hitta motivationen till att börja bygga den där bufferten. Ofta kommer man med snabba bortförklaringar: det är svårt att förstå de olika sparformerna, att ha råd och att börja. Här får du fem enkla knep för att komma igång med sparandet.
1. Se över din ekonomi
För att få en bra överblick på hur mycket pengar du kan lägga undan till ett sparande kan du börja med att titta på alla dina inkomster och utgifter. Eftersom att livssituationen hela tiden kan förändras är det bra att med jämna mellanrum sätta sig ner och ta en ny titt på ekonomin för att räkna på hur mycket du har råd att spara just nu.
2. Prioritera om
Om du känner att du inte har råd att spara, se över dina utgifter. Kanske finns det något du kan dra ner på och istället lägga den summan på sparande? Använd dig av prisjämförelsesajter för hitta de billigaste produkterna, bästa räntorna och lägsta elpriserna. Här finns mycket pengar att tjäna.
3. Sätt upp mål
För att bli mer motiverad till att börja spara är det bra att sätta upp mål. Fundera på vad det är du sparar till, är det en resa, insats till en bostad, pensionen eller en ny bil. Sparar du i klassiska sparkonton kan det vara inspirerande att döpa de olika kontona efter det du sparar till, till exempelvis ”Semester i Indien” eller ”Ny bil”.
Har du för höga mål i början kan de kännas omöjliga att uppnå, försök därför istället att spara till något mindre eller sätt upp delmål för att peppa dig själv och känna att du kommit en bit på vägen.
4. Läs på
När du kommit igång med sparandet är det läge att fundera på hur du vill spara och vilken risk du kan ta. Sparar du pengar som du behöver komma åt snabbt bör du såklart inte välja ett sparande som är bundet på en viss tid eller har hög risk. Det kan vara bra att dela upp sparandet, det du sparar på kort sikt kan till exempel placeras på ett sparkonto vilket innebär låg risk, medan det du ska spara på lång sikt kan placeras i fonder eller aktier med högre risk.
Läs om olika sparformer här.
5. Gör det lätt
”Oj, jag glömde att spara den här månaden och nu har jag inte råd”. Genom att ställa in så att ditt sparande dras direkt från ditt lönekonto undviker du liknande scenarion. Ett gott råd är att försöka spara tio procent av lönen efter skatt. Men haka inte upp dig på det, kan du bara spara lite är det alltid bättre än ingenting alls.
Lycka till!