Svenskarnas inredningsintresse har vuxit lavinartat de senaste åren och vi renoverar våra hem som aldrig förr. På bloggen Husligheter skriver journalisten Maria Soxbo om inredning och design med hållbarhet och hantverk i fokus. Hon menar att många svenskar sliter ut sina kök – helt i onödan.
– Måste du verkligen riva ut köket bara för att det inte är du som valt det? Är köket i original tycker jag att du ska kolla om det går att behålla skåpstommar och luckor – när köket är utrivet går det ju inte att ersätta.
Snällt mot både miljö och plånbok

Maria Soxbo tycker istället att du bör fundera på om du kan fräscha upp köket med små medel. Om inte stommar och luckor är i för dåligt skick är det enkelt att byta ut knoppar och handtag eller att måla luckorna med en ny färg. Ett annat alternativ är att montera ner några överskåp och sätta upp öppna hyllor istället.
– Vill du inte måla själv kan du lämna in luckorna på omlackering, själv tycker jag det blir fin hantverkskänsla när du målar med pensel. Se det som en utmaning att förvandla det befintliga köket till din egen stil, du sparar massa pengar och gör miljön en jättetjänst.
Slipa bänkskivor och måla om kaklet
Andra saker du kan göra själv är att slipa och betsa bänkskivor av trä eller att fräscha upp fult eller missfärgat kakel genom att rolla på ett lager färg. Tänk på att rengöra kaklet noggrant så att det inte finns fett- och smutsrester kvar. Se också till att välja rätt färg, som tål stänk och fäster på kaklet.
Se det som en utmaning att förvandla det befintliga köket till din egen stil, du spar massa pengar och gör miljön en jättetjänst.
Höj upp originalköket
Äldre originalkök kan vara opraktiska, med för låg bänkhöjd till exempel. Med hjälp från hantverkare kan du höja upp skåpen till modern standard och behålla köket utan att tumma på bekvämligheten. Är blandare, häll, diskbänk och ugn i bra skick är det inte fel att behålla dem heller.
– Däremot kan det vara lämpligt att byta ut vitvaror som är äldre än sju år. Det händer så mycket kring energieffektivitet att det faktiskt är bättre för miljön att köpa nytt än att låta för gamla vitvaror stå kvar.
Vatten och el – ta in hantverkare
Så fort det handlar om el eller vatten bör du däremot ta in hjälp. Blir det fel kan det bli både dyrt och farligt. Är du inte händig kan monteringen också vara värd att leja ut – ett kök ska sitta länge och du vill inte att det ska sitta snett. Däremot kan du spara hantverkartimmar genom att montera ihop stommarna själv först, och sätta dit handtag.
– Har du ett trägolv tycker jag att du ska kolla om det går att slipa och lacka om istället för att riva upp. Ett målat trägolv kan ju få ett nytt lager färg. Måste du byta golvet skulle jag ändå rekommendera naturmaterial som trä, klinker eller linoleum framför skramliga klickgolv och plastmattor.
3 tips för en hållbar köksrenovering
• Nya knoppar och nytt kakel över diskbänken kan ge ett gammalt kök en helt annan look, och med ett lager färg blir hela köket som nytt.
• Kolla på till exempel Blocket om det är något du behöver byta ut. Många river ut nya kök och lägger ut fräscha blandare, spisar och ugnar till försäljning.
• Rostfria diskbänkar håller i en evighet – behåll dem om det går. Skåpstommar behöver inte stå kvar på exakt samma plats om du har behov av att planera om köket.