Jan Bolmeson: ”Jag gillar att både spara och slösa”

Jan Bolmeson har alltid tyckt att det är roligt med privatekonomi, och beskriver sig själv som en nörd. Just nu skriver han en bok om barn och sparande.
Förutom bloggen Rikatillsammans är Jan Bolmeson med och driver Balansekonomi som utbildar människor om privatekonomi.
Spara

Jan Bolmeson ligger bakom bloggen Rika tillsammans, en av Sveriges största bloggar om privatekonomi med ungefär 1 miljon besökare om året. Men hur bra koll har han på sig egen plånbok?

Är du en spara eller slösa-person?
– Jag passar på den frågan. Jag är lite som den tredje lillasystern till Spara och Slösa – Investera. Hon sparade sina pengar och slösade sin avkastning. Jag gillar att både spara och slösa – tricket är att kunna göra både och.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Jag tycker att privatekonomi är väldigt roligt för att det är mätbart och för att du kan få stora resultat med små förändringar.

Jag gillar ett sparande där jag inte behöver vara aktiv.

Hur tänker du kring sparande?
– Det är viktigt att ha en buffert, en säkerhet med någon månads utgifter. Därutöver handlar det om att investera långsiktigt på fem–tio års sikt, där har du 90 procents chans att pengarna växer. I ett kortare tidsperspektiv är det mer slumpartat. Sparande för mig är ganska passivt. Jag gillar ett sparande där jag inte behöver vara aktiv. Även om jag är nörd finns det roligare saker att göra i livet.

Vad var det första du sparade till?
– Det första jag sparade till var en Amiga 500 (reds. anm. Amiga 500 är en hemdator som fanns senare delen av 80-talet), och sedan sparade jag en hel sommar för att köpa extra RAM-minne för att slippa byta disketter.

Sparar du regelbundet?
– Ja, det gör jag absolut – minst 10 procent av mina inkomster oavsett var de kommer ifrån, det är min tumregel. Och det har jag gjort ända sedan jag var student.

 Hur stort klädkonto har du varje månad?
– Det är inte så mycket, kanske 700 kronor i månaden. Jag är ganska typiskt manlig, hittar jag en skjorta jag gillar köper jag tre stycken likadana. Vi lägger mycket pengar på resor istället. Vi har en femårig dotter som redan har upplevt USA, Japan och Kenya.

Vad är det dyraste du har köpt?
– Jag har köpt hus i Malmö. Med Malmöpriser är det dyrt, men i Stockholm är det som att köpa en trea. Jag tror att den svenska bostadsmarknaden är övervärderad så det lär väl vara den sämsta affären jag har gjort.

Stoppa tio procent av dina inkomster i indexfonder och spara långsiktigt.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Stoppa tio procent av dina inkomster i indexfonder och spara långsiktigt med en tidsram på tio år. Över tid slår indexfonder aktivt förvaltade fonder, eller enklare sagt; du får oddsen på din sida.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Jag planerar mina inköp.

Vardagslyx som du unnar dig?
– Jag är ganska medveten om vad jag lägger pengar på, men när jag ska unna mig något tittar jag inte på prislappen. Vad får jag ut mest energi och glädje av? Skulle du kolla på våra utgifter är det resor och restaurangbesök som sticker ut. Men det handlar om kanske två resor och några restaurangbesök om året. Problemet är att det ofta är restauranger med Michelinstjärnor.

Blir du lycklig av pengar?
– Nej, jag blir inte lycklig av pengar. Lycka för mig är att kunna göra saker tillsammans med vänner och familj. I många fall underlättar pengar detta.

Rikatillsammans och Balansekonomi

Förutom bloggen Rikatillsammans, är Jan Bolmeson med och driver företaget Balansekonomi, som har utbildat över 100 000 svenskar om deras ekonomiska beteenden och privatekonomi.

”Bloggen är mer nördig och nischad mot indexfonder. I Balansekonomi tar vi ett bredare perspektiv och försöker utbilda och prata om rikedom – som vi menar består av tre saker; tid, pengar och energi. Det är viktigt att hitta en balans mellan de tre sakerna om du vill känna dig rik.”

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt