Jämför fonder – så gör du

jämför fonder
För att ta reda på om en fond är bra kan du börja med att titta på fondens historiska utveckling.
Spara

Hur avgör jag om en fond är bra? Och hur vet jag att det beror på att förvaltaren faktiskt är duktig och inte bara har haft tur? I fjärde, och sista, delen av fondskolan går vi igenom hur du värderar fonder och jämför dem med varandra.

Fondskolan del 4 av 4.

För att ta reda på om en fond är bra behöver du titta på olika faktorer. Det räcker inte med att fonden stigit i värde, det kan den ha gjort av flera orsaker, till exempel att marknaden som helhet har gått upp eller att förvaltaren har haft tur. Det finns några olika variabler att titta på för att få en föraning om hur det kommer att gå. Jonas Lindmark, analyschef på fondjämförelsesajten Morningstar, förklarar var du ska börja leta.

Fondens resultat

Det första du kan göra för att ta reda på om det är en bra fond är att titta på den historiska utvecklingen. Men nöj dig inte med den senaste månaden, eller ens det senaste året.

– En fond kan ha haft ett bra resultat det senaste året eller till och med de senaste tre åren bara för att förvaltaren har haft tur. Kanske bytt placering vid exakt rätt tillfälle, eller tagit ett viktigt, avgörande beslut, men det är inte alls säkert att han eller hon kommer att ha samma flyt nästa år.

Jonas Lindmark rekommenderar därför att titta på lite längre perioder, allra helst minst fem års historik.
– Men det är också viktigt att titta hur det har gått under olika delar av den här perioden. Om fonden har stigit jättemycket på fem år, men det vid en närmare granskning visar sig att det bara är ett av de här åren som har gått superbra medan de andra varit mer eller mindre mediokra, då säger det en helt annan sak om fonden än om den som i idealfallet har gått stadigt uppåt.

Fondens historik kan du bland annat se i fondens eget informationsmaterial, eller om du går in på exempelvis Morningstar där du kan se fondens utveckling jämfört med andra fonder i sin kategori.

Att klassa en fond som bra handlar inte bara om vilken avkastning den ger utan också om hur mycket den kostar.

Risken förvaltaren har tagit

En annan viktig faktor för att veta om din utvalda fond är bättre än snittet är att titta på risken som förvaltaren har tagit.

– Har en förvaltare tagit mycket mer risk än genomsnittet i sin kategori, ja då är det rimligt att kräva att det risktagandet ska ge högre avkastning. Och tvärtom, om någon har lyckats ge lika hög avkastning som snittet men utan att ta lika hög risk, då är det förmodligen en ganska bra fond.

Hur vet jag då vilken risk förvaltaren har tagit? Dels kan du jämföra hur mycket fonderna har svängt, vilket mäts med standardavvikelse. Dels kan du titta på riskjusterad avkastning genom att till exempel titta under rubriken Risk och rating på fondens sida hos Morningstar. Du kan också läsa av ett mått som kallas Sharpe-kvot (efter nobelpristagaren William Sharpe). Ju högre Sharpe-kvot, desto bättre är den riskjusterade avkastningen.

Avgifter

Att klassa en fond som bra handlar inte bara om vilken avkastning den ger utan också om hur mycket den kostar.

– Det är klart att för vissa typer av placeringar kan du hitta argument för att en viss förvaltare eller ett visst fondbolag är så skickliga att de är värda den högre avgiften. Men sparar du på lång sikt spelar kostnaden stor roll. En procent högre avgift per år kanske inte låter mycket, men på 20 år hinner det ge stor effekt.

Men kom ihåg att olika fondtyper kostar olika mycket. Till exempel är det svårt att hitta billiga småbolagsfonder, och vill du ändå ha en sådan fond i portföljen får du helt enkelt försöka hitta en som är billig i jämförelse med liknande fonder.

Generellt sett är aktivt förvaltade fonder dyrare än indexfonder, betyder det per automatik att jag ska välja indexfonder?
– Svaret på den frågan beror på hur aktiv eller passiv sparare du kommer att vara. Är du passiv har du ett väldigt starkt argument för att satsa på låga avgifter, det vill säga indexfonder. Är du däremot aktiv och regelbundet ser över ditt sparande är det enligt min erfarenhet inte så svårt att hitta de riktigt exceptionella fonderna. De är inte så vanliga, men de finns, och med deras avkastning är avgiften inte lika viktig att tänka på.

Har du missat Fondskolan del 1 så finns den att läsa här:
Spara i fonder – så kommer du igång

Har du missat Fondskolan del 2 så finns den att läsa här:
Vilka fonder ska man satsa på?

Har du missat Fondskolan del 3 så finns den att läsa här:
Spara och bygg en bra fondportfölj

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt