Hur påverkas min pension av oro på börsen?

pension börs
Svängningar på börsen skapar oro hos pensionssparare.
pension börs
Unga personer med många år kvar till pensionen behöver ofta inte göra något vid tillfälliga nedgångar på börsen.
Spara

Många oroar sig över pensionen när börsen svajar. Hur ska man tänka och agera? Vi har pratat med pensionsexperten Kristina Kamp som kommer med handfasta tips och råd.

Påverkas min pension av oro på börsen? Svaret är både ja och nej eftersom bara en del av pensionen är placerad på börsen. Den största delen av den allmänna pensionen, inkomstpensionen, påverkas inte direkt av vad som händer på börsen utan mer av den svenska inkomstutvecklingen.

Däremot kan premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som är placerad på börsen, och tjänstepensionen komma att påverkas. Men även här behöver en svajig börs inte innebära direkt oro för pensionärerna.

Vi har pratat med pensionsexperten Kristina Kamp på Minpension som gav råd om hur olika pensionärer kan tänka och agera.

Svajigt på börsen – då behöver du inte göra något

– De som är pensionärer i dag eller som snart ska gå i pension har ofta förmånsbestämda pensioner och de pengarna är inte placerade på börsen vilket innebär att du inte behöver oroa dig för vad som sker på börsen. Logga in på minpension.se för att få koll på just din pension.

– Unga personer med många år kvar till pensionen behöver inte heller göra något om det krisar nu. Det är så oerhört lång tid kvar tills du blir pensionär och när du väl är pensionär ska du ta ut pensionen under 10–20 år och mycket hinner hända under den tiden.

– Om du inte gjort några aktiva fondval i din premiepension placeras dina pengar automatiskt i statliga AP7 Såfa. Först ligger pengarna i globala aktiefonder med låg avgift fram till 55 års ålder då en del av pengarna flyttas över till räntefonder med lägre risk. Här behöver du inte göra något utan allt sköts automatiskt.

– Du som har tjänstepension och som inte gjort några aktiva fondval behöver inte heller göra något. Då ligger pengarna i traditionella försäkringar vilket innebär att pensionsbolaget placerar dina pengar i en blandning av fastigheter, obligationer och aktier. Det är lägre risk och mindre upp- och nedgångar.

Svajigt på börsen – då kan du behöva agera

– Om du gjort ett aktiv fondval i din tjänstepension kan du fundera på vilka fonder du valt, men har du en livslång utbetalning behöver du inte göra så mycket ändringar här egentligen. Med en livslång utbetalning kommer ett kraftigt börsfall inte att kännas av särskilt mycket. Har du däremot bestämt dig för att ta ut din tjänstepension under bara fem år kan du fundera på hur hög risk du har i fonderna. Vilken fallhöjd tål du? Säg att du får ut 10 000 kronor i månaden, tål du då att börsen faller med 30 procent vilket kan innebära 3 000 kronor mindre i månaden under en period?

– Du som gjort egna fondval i premiepensionen, alltså du som frångått AP7 Såfa, kan också behöva se över vilka fonder du valt. Men till skillnad från tjänstepensionen kan du i premiepensionen bara välja på livslång utbetalning vilket innebär att börsens tillfälliga upp- och nedgångar inte påverkar lika mycket. Är du ändå orolig kan du när du blivit pensionär flytta över ditt kapital till en traditionell fondförsäkring. Det är ett tryggare sparande, men kom ihåg att du inte kan flytta tillbaka pengarna senare om du ångrar dig. Ett alternativ kan istället därför vara att dra ner på risken i ditt fondsparande.

Sprid ut risken och sitt still i båten

Ett generellt tips för den som väljer att själv placera sina pengar på börsen är att titta på globala fonder som sprider ut sparandet mer. Lägg inte alla ägg i en och samma korg. Om du väljer att placera allt i enstaka företag och länder påverkas du mer om något händer just där.

I kriser brukar ekonomer ge rådet att sitta still i båten. Historiskt har börsen alltid svängt uppåt efter ett fall och Kristina Kamp menar att med det stora överskott som finns i dag skulle pensionerna klara även ett kraftigt börsfall.

– I det här oerhört långsiktiga sparandet som pension faktiskt är kan man ta risk utan att faktiskt ta så stor risk, säger Kristina Kamp.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt