Så får du mer i pension – expertens bästa tips

Många drar sig för att tänka på pensionen. Men faktum är att det finns mycket du kan göra, redan som ung, för att få det så bra som möjligt senare i livet.
Många drar sig för att tänka på pensionen. Men faktum är att det finns mycket du kan göra, redan som ung, för att få det så bra som möjligt senare i livet.
Spara

Hur mycket får jag i pension? Det är det många som undrar. Vi pratade med pensionsexperten Marcus Lindenius för att ta reda på hur du kan få ut mer i pension.

– Grunden till en bra pension handlar om att arbeta och betala skatt så länge du kan, berättar Marcus Lindenius, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Tänk på tjänstepensionen

Allt fler, framförallt unga, är i dag anställda genom projektanställningar, vikariat eller via bemanningsföretag, där arbetsgivaren inte alltid sätter av pengar till tjänstepension. Tjänstepensionen är det som främst kan göra skillnad för hur mycket du får i framtida utbetalningar.

– För en normalinkomsttagare kan det handla om 20 procent av den totala pensionen. Är du höginkomsttagare kan det vara ännu mer. Brytpunkten där arbetsgivaren sätter av 30 procent av lönen är enligt flera kollektivavtal 7,5 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar en månadslön på ungefär 37 500 kronor, säger Marcus Lindenius.

Grunden till en bra pension handlar om att arbeta och betala skatt så länge du kan.

Marcus Lindenius är pensionsexpert hos Pensionsmyndigheten.

Har du en individuell tjänstepension bör du vara observant på vilka avgifter du betalar. Det gäller inte minst gamla tjänstepensionsförsäkringar men även privat pensionssparande.

– Kollektivavtalade tjänstepensioner har ofta relativt pressade priser. Väljer du en fondförsäkring kan du välja fonder och inriktning själv, men tänk på förvaltningsavgiften, säger Marcus Lindenius.

Vad händer med pensionen när man går bort?

När du avlider fördelas dina pensionspengar till övriga pensionärer och pensionssparare. Det kallas för arvsvinster. Har du däremot ett efterlevandeskydd så går pengarna till dina närmast anhöriga och du får inte ta del av arvsvinsterna.

– Vilka behov av efterlevandeskydd för dina nära och anhöriga har du? När du blir äldre kan det finnas möjlighet att få mer i pension genom att minska på efterlevandeskyddet, då barnen exempelvis flyttat hemifrån. Är du ung och ensamstående behöver du heller inte ha skyddet. Var aktiv och se till vilka behov du har. Det gör att du får en bättre pension.

Var aktiv med din tjänstepension, och vilka avgifter du betalar.

När ska man börja pensionsspara?
– Det finns ingen definitiv sanning. Börja spara om du känner att du har utrymme och kan undvara pengar för ett långsiktigt sparande. Men lås inte upp pengar i ett sparande som gör att du får svårt att få vardagen att gå runt.

Vilka sparformer rekommenderar du?
– Du kan pensionsspara i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Men du kan också se amortering på ditt boende som ett långsiktigt pensionssparande.

Vill du se hur mycket pension du får? Läs mer på Minpension.se

3 tips från pensionsexperten

• Se över avgifterna. Det finns mängder av aktörer, både banker och andra förvaltningsföretag med pensionserbjudanden. Var aktiv med din tjänstepension och kolla upp vilka avgifter du betalar. Du bör se över din pension minst en gång om året.

• Fundera på efterlevandeskyddet. När du blir äldre kan det finnas möjlighet att minska på efterlevandeskyddet och på så sätt få högre pension. För de som har valt att ha efterlevandeskydd för sin premiepension blir arvsvinsterna lägre än om man inte hade valt efterlevandeskydd.

Vad passar er under småbarnsåren? Att jobba deltid eller vara hemma med barn kan påverka din pension. Försäkringskassans pensionsrätt för barnår är ett sätt att ersätta föräldrar ekonomiskt under småbarnsåren. Den förälder som tjänar minst kompenseras med extrapengar. Om du vill att den andra föräldern ska få pensionsrätten måste du meddela Försäkringskassan om detta. Se över ditt anställningsavtal om din arbetsgivare fortsätter att betala in tjänstepension till dig även när du är föräldraledig.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt