Hur blir man rik? Tre stora ekonomiprofiler svarar!

Drömmer du om att bli ekonomiskt oberoende? I artikeln får du tips och inspiration för att nå drömmen.
”Investera pengar i indexfonder med låga avgifter över lång tid. Du kommer inte spara dig rik utan du måste sätta pengarna i arbete”, säger Jan Bolmeson.
Spara

Tjäna pengar och bli ekonomiskt oberoende. Kan alla lyckas med det? Hur blir man rik egentligen? Vi lät tre riktiga proffs på sparande dela med sig av sina bästa tips.

Hur blir man rik? Det är en fråga som många någon gång i livet undrar över. Vi har pratat med tre stora ekonomibloggare och bett om deras viktigaste tips och erfarenheter.

Arne Talving

Föreläsare och bloggare med det stora twitterkontot @Kavastu. Medförfattare till boken ”Bli rik och fri med aktier”. Tillsammans med Börsvärlden utbildar han andra att bli bättre investerare.

1. Vad är din definition av rik?
– En del känner sig rika om de vinner 10 000 kronor på Triss och andra när de har 100 miljoner kronor. Jag skulle säga att du är rik när du kan bestämma över din egen tid och inte är bunden till det vanliga ekorrhjulet. Även om du fortsätter att jobba går du egentligen inte dit för att du måste tjäna pengar så att du har råd med räkningarna, utan du väljer själv vad du vill göra.

2. Hur blir man rik?
– Det krävs en viss uppoffring och ett visst tänk. Konsumera smart – köp vårkläder till nästa år när de börjar rea ut årets kläder eller köp allt på Black Friday-rean. Du kan leva precis lika bra som andra men samtidigt spara pengar. För mellanskillnaden du sparat på rean kan du köpa aktier, och när du får utdelning återinvesterar du den och köper mer aktier. Innan du lär dig att placera måste du lära dig att spara.

– Många sparar i fonder men jag föredrar aktier och framförallt stora stabila investmentbolag som Investor, Kinnevik och Industrivärden. För att göra en jämförelse; med investmentbolag får du ofta en substansrabatt på 15–20 procent. Det betyder att du för 85 kronor kan få aktier för 100 kronor. Köper du en fond för 100 kronor får du helt enkelt en fond för 100 kronor. Med investmentbolag får du också utdelning varje år medan du med fonder får betala.

3. Typiska fallgropar, vad ska jag undvika?
– Folk älskar att köpa fallande knivar, om en aktie tidigare kostat 300 kronor och nu kostar 200 kronor tänker folk att det är ett bra klipp för att den är billigare. De tänker inte på att när aktien kostade 300 kronor hade den andra förutsättningar än vad den har nu. Köper du mjölk tittar du också på utgångsdatumet, inte bara priset. Gå in och granska, titta på vad du faktiskt köper och får. Lär av andras misstag och ha inte för bråttom. Om du inte vet vad du ska satsa på kan du börja med att sprida ut dina aktier i olika investmentbolag. De har aktiva förvaltare som är på proffs på marknaden. Skaffa dig sedan mer kunskap och bygg vidare därifrån. Det finns mycket bra läsning att ta del av. Var inte rädd för aktiemarknaden utan bli vän med den.

Nyfiken på Arne Talving?
arne.talving.se
borsvarlden.com
Boken Bli rik och fri med aktier

Rika Tillsammans, Jan Bolmeson

Jan Bolmeson är personen bakom den stora bloggen Rika Tillsammans om sparande och privatekonomi. Dessutom är han med och driver företaget Balansekonomi som har utbildat över 200 000 svenskar om privatekonomi. Han är även författare till boken ”Gör ditt barn rikt”.

1. Vad är din definition av rik?
– För mig handlar det om att ha en balans mellan tid, pengar och energi. Har du massa pengar men ingen tid upplever du dig inte som rik, trots att bankkontot säger det. Samma sak gäller om du har massa tid men inga pengar, eller om du har mycket tid och pengar men är sjukskriven och saknar energi. Därför tror jag att rikedom handlar om att få till den balansen. För mig är det också viktigt att ha möjligheten att kunna välja – att resa, gå ner i tid om jag vill och vara hemma med barnen när de växer upp. Rikedom handlar mycket om frihet.

2. Hur blir man rik?
– Det första handlar om att bestämma sig. Du behöver avvara något i dag för att få mer i framtiden. Spara en större del av lönen än du kanske behöver. Sedan tror jag att du behöver en långsiktig plan och ett inspirerande mål, det går att bli rik och ekonomiskt oberoende men det sker inte över en natt och utan ansträngning. Men framförallt – underskatta inte kraften i ränta på ränta. Investera pengar i indexfonder med låga avgifter över lång tid. Du kommer inte spara dig rik utan du måste sätta pengarna i arbete. Ju tidigare och ju mer desto fortare kommer det att gå.

3. Typiska fallgropar, vad ska jag undvika?
– En klassisk fallgrop är att du tror att det inte går och att du vill leva nu – du tar hellre den kortsiktiga belöningen istället för att tänka på framtiden. Andra misstag är att du tror att du är bättre än du är och gör sparandet till en hobby. Det största hotet mot dina pengar är du själv – du är för engagerad och försöker hela tiden förutse hur börsen kommer att gå. Det finns faktiskt forskning som visar att ju mindre du kan och ju mindre aktiv du är desto mer pengar kommer du att tjäna – förutsatt att du gjort rätt val från början såklart. Och för att upprepa mig: det rätta valet är indexfonder med låga avgifter över lång tid.

Nyfiken på Jan Bolmeson?
rikatillsammans.se
balansekonomi.se

Innan du lär dig att placera måste du lära dig att spara.

Arne Talving
Classier Corn

Personen bakom ekonomibloggen Classier Corn har ett stort och långvarigt intresse för samhälls- och ekonomifrågor. Arbetar i dag med makroekonomi inom offentlig förvaltning. Investerar i aktier och fonder och har även drivit flera aktiesparklubbar.

1. Vad är din definition av rik?
– Det är att ha så mycket pengar sparade/investerade att du kan leva på avkastningen och därför egentligen inte behöva ett jobb.

2. Hur blir man rik?
– Om du inte har ärvt mycket pengar, vunnit på spel eller har ett välbetalt jobb gäller en sedan länge vedertagen grundregel: minimera dina utgifter och maximera dina inkomster. Därefter spara så mycket som möjligt över en längre tid. Gärna i aktier och fonder! Det finns ingen genväg, utan det handlar om ett tålmodigt sparande och kloka placeringar under en mycket lång tidsperiod.

3. Typiska fallgropar, vad ska jag undvika?
– Tänk på att inte ha för bråttom, ta inte för stora risker och skaffa dig kontroll över din hushållsekonomi. Spara lagom – inte för mycket och inte för lite.

Nyfiken på Classiercorn?
classiercorn.com
classierhedge.blogspot.com

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt