”Håll din kurs och investera regelbundet”

Spara

Portionera ut dina investeringar regelbundet, satsa långsiktigt och få inte panik om kursen faller. Tobias Schildfat ger sina bästa tips om hur du ska tänka på aktiemarknaden.

I förra krönikan berättade jag om pengaregn och hur man praktiskt går tillväga för att investera. För att bli riktigt framgångsrik med sin pengamaskin är uthållighet och regelbundna investeringar en stor fördel. Hur gör man det på bästa sätt och hur mycket pengar behövs för att investera?

Du kan börja med så lite som några hundralappar i månaden. Vill du investera mindre belopp bör du överväga Aktieinvest, som ägs av Aktiespararna, och deras portföljspar som innebär att du mycket kostnadseffektivt varje månad kan investera i flera bolag via autogiro. Minsta belopp du kan investera är 100 kronor per månad och bolag vilket blir 700 kronor om du väljer de sju investmentbolagen som nämnts i tidigare krönikor. Är du medlem i Aktiespararna, vilket jag rekommenderar alla aktieintresserade, betalar du endast 10 kronor i avgift per köptillfälle för samtliga bolag. Då blir kostnaden för ett helt år endast 120 kronor. När dina överskott växer kan du öka dina månadsvisa investeringar. I och med att investeringarna sker automatiskt via autogiro tar det väldigt lite tid för dig att rent praktiskt sköta uppbyggnaden av din egen pengamaskin.

Genom regelbundna investeringar får du ett genomsnittspris för perioden och du minimerar risken att köpa aktien vid ett dyrt tillfälle.

Tobias Schildfat, krönikör Privata Pengar

Vill du själv köpa aktier via en depå bör du sikta på minst 4 000 kronor per bolagsköp så blir avgifterna inte för höga. Courtaget, som avgiften kallas när du köper aktier, varierar mellan bankerna men ligger på alltifrån några tior till runt hundralappen per bolagsköp vid mindre inköpssummor. Vid större belopp utgörs courtaget av en procentsats. Även om du skulle ha ett mycket större belopp tillgängligt här och nu bör du ändå portionera ut investeringarna månads-, kvartals- eller halvårsvis. Det är svårt att veta på kort sikt om aktien är under- eller övervärderad. Genom regelbundna investeringar får du ett genomsnittspris för perioden och du minimerar risken att köpa aktien vid ett dyrt tillfälle.

Är du tillräckligt långsiktig och bolagen du investerar i lyckas väl kan du hamna i den starka situationen att du med tiden fått så mycket utdelningar att de täcker dina inköp av aktierna. När det händer kan du inte längre förlora dina investerade pengar eftersom du redan fått tillbaka dem! Här kommer vi in på en viktig insikt. Ju längre du har investerat ju troligare är det att du ligger på plus. Både genom de utdelningar du fått, men också genom att värdet på dina aktier står högre än vad du köpt dem för. Det innebär att den uthållige aktieinvesteraren generellt sätt sänker sin risk för varje år som går.

Ju längre du har investerat ju troligare är det att du ligger på plus.

Det är ofta en stor fördel om du kan investera löpande. Om och om igen. På så vis växer antalet aktier du förfogar över och därmed får du utdelning från fler aktier för varje år som går. Detta är extra viktigt under dåliga tider när börsen faller och priset på aktier går ner. Det är så klart trist om värdet på dina aktier för stunden blir lägre. Men det är egentligen ointressant så länge du inte behöver sälja. Istället får du fler aktier för samma belopp och på så sätt sänks din snittkurs. Det gör att du snabbare når plus när aktierna stiger i värde.

Det gäller att ha mod att investera även i motgång. Det är inte alltid självklart för det är lätt att påverkas av dystra budskap och fallande aktiekurser. Min erfarenhet av börsnedgångar under de senaste 20 åren visar dock tydligt att det har varit den bästa tiden att köpa aktier. Tänk på det när du tvekar, håll din kurs och investera regelbundet även om det skulle storma på aktiemarknaden.

Soliga hälsningar,
Tobias Schildfat

Läs mer av Tobias Schildfat:
”När pengaregnet faller behövs inget paraply”
”Investera i aktier – enklare än någonsin”
”Vägen till din första miljon”

Läs även vår intervju med Tobias Schildfat:
”Låt pengarna jobba för dig”

Tobias Schildfat är författare till succéboken ”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin”. Han började bygga på sin egen pengamaskin redan som tonåring. Han är utbildad civilekonom och har arbetat som aktiemäklare på Handelsbanken och som affärsområdeschef på Findus. I dag driver Tobias e-handelsföretaget Solentro tillsammans med sin bror. I ett antal krönikor delar han med sig av sin berättelse om hur du bygger en egen pengamaskin och kan öka din ekonomiska frihet i livet.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt