Glada nyheter till barnen – nu ökar sparandet!

Spara till barn
I dag sparar de som har ett barn i genomsnitt 613 kronor per månad.
Spara till barn
Fler och fler föräldrar sparar till sina barn i dag och summan de lägger undan varje månad är högre jämfört med för tio år sedan.
Spara

De senaste tio åren har vi börjat spara mer och mer till våra barn, det visar en rapport från Länsförsäkringar. Här kan du se hur mycket andra föräldrar sparar till sina barn varje månad, samt vilken sparform som är vanligast.

På tio år har föräldrar gått från att spara 498 kronor per barn och månad till 613 kronor per barn och månad, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Länsförsäkringar.

Rapporten visar även att antalet föräldrar som sparar till sina barn har ökat. Tidigare var det 21 procent som inte sparade alls till barnen, men i dag ligger samma siffra på 15 procent.

Vanligaste sparformen

De flesta föräldrar månadssparar i fonder, därefter kommer sparkonton och aktier.

– Hur länge pengarna ska sparas eller när de ska användas har betydelse för vilket sparalternativ du ska välja. Generellt kan det vara bra att ha en buffert på sparkonto för kortsiktigt sparande och plötsliga och oväntade utgifter. För långsiktigt sparande är fonder ett bättre alternativ, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Så mycket sparar vi till barnen

  • De som har ett barn sparar i genomsnitt 613 kronor per månad.
  • De som har två barn sparar i genomsnitt 575 kronor per barn och månad.
  • De som har tre barn sparar i genomsnitt 511 kronor per barn och månad.

Den 1 mars i år höjdes barnbidraget med 200 kronor per barn, men trots detta svarade åtta av tio föräldrar att de inte höjt sitt barnsparande efter det.

Om undersökningen: Undersökningen bygger på intervjuer med 2 477 föräldrar med barn under 18 år.

Här kan du läsa hela rapporten Så sparar vi till barnen

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt