Gigekonomi – en arbetsmarknad bestående av egenföretagare, frilansare och arbetstagare med korta vikariat och projektanställningar. I dag tror man att mellan 1 och 4 procent av Sveriges vuxna befolkning är ”gigare”. En grupp vars pension kan påverkas mycket i framtiden.
Missar en fjärdedel av pensionen
Pensionsmyndighetens rapport ”Påverkar gigekonomin pensionerna?” visar att arbetstagare inom gigekonomin ofta saknar tjänstepension, inkomst-, olycksfalls- eller sakförsäkring under sina uppdrag.
Och att bara tre av tio kontinuerligt sparar till sin pension, jämfört med sex av tio bland övriga befolkningen. Många svarar att de inte har råd att spara, eller att de saknar kunskap om hur de ska spara.
– Den som gigar och betalar skatt tjänar in allmän pension. Men tjänstepension saknas ofta vilket kan betyda att man riskerar att gå miste om ungefär en fjärdedel av den totala pensionen. Den som inte har tjänstepension behöver, om möjligt, spara själv till pension för att undvika låg inkomst som pensionär, säger Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten.
Pensionstips till egenföretagare och gigare
- Om du är egenföretagare med aktiebolag kan du teckna en tjänstepension via ditt bolag.
- Om du inte har tjänstepension kan du till exempel spara i ett individuellt pensionssparande (IPS) eller i en pensionsförsäkring. Den här typen av sparande är avdragsgillt i deklarationen. Du får göra avdrag på upp till 35 procent av inkomsten, max 10 prisbasbelopp vilket motsvarar 476 000 kronor år 2021.
Många som gigar gör det på deltid och har då kanske även ett arbete med tjänstepension. Då är inte sparande i IPS eller pensionsförsäkring avdragsgillt, och det kan därför vara bättre att spara i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto.
- Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska spara till pensionen. Ett riktmärke till dig som saknar tjänstepension är att spara 4,5 till 6 procent av din lön, det motsvarar nämligen vad en anställd med kollektivavtal får.
- De som har en kollektivavtalad tjänstepension har ofta lägre avgifter för sitt sparande eftersom fack eller arbetsgivare förhandlat med pensionsbolagen om att få ner avgifterna. Tänk därför lite extra på vilka avgifterna är när du väljer sparande.
- Ett tips till dig som egenföretagare är att fortsätta driva ditt företag efter det att du fyllt 65 år och börjat plocka ut pension. Du får nämligen lägre sociala avgifter och större jobbskatteavdrag
Läs också: 8 av 10 underskattar hur lönsamt det är att jobba efter 65
Källor:
Pensionsmyndigheten
Mer läsning: