Hur viktigt är det för dig att hjälpa andra till en bättre ekonomi?
– Jätteviktigt! Privatekonomin är en stor del av våra liv. Hur den ser ut påverkar hur vi mår och vad vi kan göra för val i livet. Det är vanligt att vi inte tänker så mycket på den, eller i alla fall inte vårdar den och tar hand om den. Vill du ändra på din ekonomi behöver du ändra på dina beteenden, och det vill jag hjälpa till med.
Hur brukar du själv tänka när du ska fatta ekonomiska beslut?
– Jag är väldigt medveten om mina ekonomiska beslut. Men det betyder inte att jag själv inte hamnar i fällor ibland. Om jag ska köpa något och hittar det till ett lägre pris än vad jag har budgeterat för kan jag känna att ”ja, nu fick jag 300 kronor över som jag kan spendera på annat” istället för att spara pengarna.
Hur viktig är magkänslan när vi fattar ekonomiska beslut?
– Magkänslan är viktig. Forskning visar att känslor är otroligt viktigt för vårt beslutsfattande. Utan känslor kan vi inte lära oss av våra misstag. Men det är viktigt att inte låta tillfälliga känslor styra våra beslut. Se till att fatta alla beslut i lugn och ro, och aldrig under stress.
Människan har aldrig tidigare behövt fatta dagliga ekonomiska beslut som i dag. Hur onaturligt är det för oss att göra det?
– Vi har ingen hjärndel som är specialiserad på att hantera pengar. Hjärnan är skapt för att se till att vi har det bra här och nu och inte om 10 år. Det gör att vi lätt tänker för kortsiktigt och har svårt att ta beslut som är bra för oss på lång sikt. Det faktum att vår hjärna inte är gjord för att spara pengar tänker jag ofta på i mitt arbete.
Varför faller vi så lätt i ekonomiska fallgropar?
– Oavsett utbildningsnivå och intelligens faller vi i fallgropar. Sedan finns det skillnader mellan olika människor. Det är tydligt att vi beter oss på samma sätt som människorna runt omkring oss, och vi kan ärva pengabeteenden från våra föräldrar. Så omge dig med människor som är bra på det du vill bli bra på. Beteenden smittar!
Oavsett utbildningsnivå och intelligens faller vi i fallgropar.
Hur avgörande är grupptryck?
– Väldigt. Men du kan använda det till din fördel. Berätta om dina sparmål för andra och be dem dela med sig till dig. Då har ni skapat ett typ av grupptryck för att hålla löftena.
Finns det fler vinster med att förstå vårt ekonomiska beslutsfattande?
– Ja, att förstå hur din hjärna fungerar och fattar beslut hjälper dig generellt i livet. Det hjälper dig till exempel att komma över ett uppskjutande beteende. Och det hjälper dig att även nå andra mål i livet som inte har med ekonomi att göra, till exempel hälsa.
Kan du ge några exempel på misstag som vi gör?
– Vi faller lätt för frestelser här och nu. Forskning visar att vi generellt sett föredrar belöningar här och nu över belöningar i framtiden, även om den framtida belöningen kommer att vara större.
Hur tror du att den beteendeekonomiska forskningen kommer att utvecklas och hur kommer den påverka vår ekonomi i ett längre perspektiv?
– Vi har bara sett början. I framtiden kommer alla banker ha kognitionsvetare anställda och vi kommer se tjänster som är bättre för slutkunden. Detta kommer i sin tur leda till att färre kommer känna oro när de tänker på pengar och istället känna att de har kontroll på läget.
Elin Helander
Elin Helander är utbildad kognitionsvetare och arbetade tidigare med hjärnforskning på Karolinska institutet. Nu är hon forskningschef på spar-appen Dreams och har skrivit boken Hjärnkoll på pengarna. Tillsammans med Dreams har hon också startat forskningsinitiativet Moneymind där de tillsammans med forskare runt hela världen samarbetar för att bedriva forskningsprojekt inom beteendeekonomi.
Läs mer om Elin Helander och boken Hjärnkoll på pengarna på förlaget Roos & Tegnérs hemsida.