4 lönsamma nyårslöften

Efter jul- och nyårshelgen kan det vara skönt att få ordning på privatekonomin.
Precis som med Alla hjärtans dag och Halloween så härstammar nyårslöftet från USA.
Spara

Många nyårslöften handlar om att äta nyttigare, sluta röka och att leva hälsosammare. Men årsskiftet är också en bra tid att se över sin ekonomi. Ge din plånbok en nystart med fyra lönsamma nyårslöften.

Ett nytt år kan också betyda nya vanor. Cirka 17 procent av svenskarna ger nyårslöften, enligt en Sifo-undersökning från 2014. De flesta vill leva hälsosammare med löften om att äta nyttigare, börja träna eller sluta röka. Ungefär 6 procent svarar att de vill få ordning på sin ekonomi. Och årsskiftet är en perfekt tid att se över sparande, budget och utgifter. Här är fyra nyårslöften för din plånbok.

1. Starta ett buffertsparande

Oavsett var du är i livet, kan det vara bra att ha en buffert så att du klarar oönskade utgifter. Många experter rekommenderar ett sparande på tio procent av din lön och en buffert som motsvarar en till två månadslöner.

2. Minska dina utgifter

Vad kan du skära ner på? Äter du lunch ute finns det till exempel tusenlappar att tjäna på att ta med sig matlåda till jobbet. Du kan också ta hjälp av appen Karma för att hitta bra mat till låga priser. Ett annat tips är Minatjänster som jämför abonnemang och tjänster du redan prenumererar på, för att få fram bättre priser.

3. Ta kontroll – gör en budget

Ta kontroll över din egen ekonomi och gör en budget för nästa år. Varför inte ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl och kostnadsberäkningar? För många påverkar små utgifter i vardagen ekonomin mer än vad de tror. Satsa på en app som Tink för att hålla koll på vart slantarna tar vägen.

4. Spara till något särskilt

Att sätta upp specifika mål som till exempel en längre resa kan vara ett bra sätt att komma igång med sparandet. Att sedan spara ihop till och förverkliga dina mål ger en härlig känsla. Kanske kan appen Dreams – som gör det lättare att börja spara – hjälpa dig att komma igång.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt