Budgetkalkyl – så fixar du en budget i 5 enkla steg

När du har satt en budget är det bra att efter ett par månader utvärdera den för att se om den behöver justeras på något sätt.
Om du har svårt att få ihop din budget är det ofta dina rörliga kostnader som du kan börja med att förändra. Att välja matlåda istället för utelunch är ett bra första steg.
Spara

Genom att göra en bra budgetkalkyl får du koll på din ekonomi och slipper dyra överraskningar. Så här ska du göra för att lyckas.

Att göra en budget behöver inte vara svårt eller ta särskilt lång tid, men med en bra budget kan du ta kontroll över din privatekonomi och kanske till och med få pengar över. Här är 5 enkla steg för att lyckas med din budgetkalkyl!

1. Sammanställ inkomster
Börja med att räkna ihop din totala inkomst efter skatt, det vill säga lön, barnbidrag, sjukpenning, underhållsstöd och bostadsbidrag, med mera.

2. Håll koll på dina utgifter
Nu är det dags att räkna ut vad du har för utgifter varje månad. Dessa kan delas upp i fasta och rörliga kostnader. Med fasta kostnader räknas till exempel bostad, lån, el och försäkringar. Kom ihåg att räkna in års- och kvartalsavgifter och slå ut dem på tolv månader. Till rörliga utgifter räknas bland annat kläder, mat och nöjen. Det är de rörliga kostnaderna som kan vara lättast att påverka om du behöver dra ner på något. Bara genom att till exempel ta med matlådor till jobbet istället för att äta lunchen ute kan du spara mycket pengar varje månad.

Om du känner att det är svårt att veta var alla pengar tar vägen är det ett bra första steg att titta på ditt kontoutdrag för att få en överblick.

3. Kom ihåg sparandet!
Efter att du har tagit din inkomst minus dina utgifter kan du se om det finns utrymme kvar för sparande, det bör i sådana fall vara en viktig del i din budget. Att spara till exempelvis pension, en buffert och barn är att skapa en ekonomiskt trygg framtid.

4. Utvärdera hur det har gått
Efter en eller ett par månader kan det vara läge att gå igenom din budget för att se om budgeten höll eller om den på något sätt behöver justeras. En budget bör göras om många gånger för att anpassas efter din nuvarande situation.

5. Håll budgeten!
När du har satt upp en budget som passar dig är det dags för det som för många kan kännas lite svårt – nämligen att hålla budgeten. För en del kan det vara bra att göra en uppföljning flera gånger per månad innan de kommit in i ett nytt sätt att tänka och en ny budget.

Budgetmall

I dag kan du snabbt och enkelt ladda ner en bra budgetmall på nätet, och hos till exempel Konsumentverket kan du göra en budgetkalkyl direkt på deras hemsida.

 

Mer läsning!
Så gick det för familjen Hüttner Häggstrand när de gjorde en budget.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt