Börshajen: ”Jag sparar till en fuck off-buffert”

Börshajen
"Sparande innebär ekonomisk självständighet, att inte vara beroende av någon annan", säger Andra Farhad.
Spara

Andra ”Börshajen” Farhad började spara i aktier redan som 16-åring och i dag är hon vd och grundare till plattformen Börshajen där hon utbildar andra om aktiesparande. Men hur ser hennes privatekonomi ut i dag, och hur gör hon för att hålla koll på sin egen plånbok?

Är du en spara eller slösa-person?
– Jag är en spara-person som lägger mina pengar på rätt saker. Jag är bra på att inte ha massa småutgifter och skulle till exempel aldrig köpa en kaffe på vägen till jobbet. Det är småköpen som gör att pengarna försvinner varje månad.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Det är ett sunt förhållande. Jag håller inte stenhårt i mina pengar, de är till för att spenderas – men ska spenderas på rätt saker. Jag investerar gärna i mig själv och lägger därför pengar på spa, massage och upplevelser som ger mig återhämtning och energi. Materiella saker ger mig bara lycka för stunden. Om jag köper en ny väska är jag noga med att sälja en annan.

Hur tänker du kring sparande?
– Mitt privata sparande tänker jag inte särskilt mycket på. Men jag tänker hela tiden på sparande i allmänhet, jag ser många som inte tänker på sparande och då blir jag orolig. Alla borde ha ett sparande och de som inte har det borde sätta upp ett nu.

Vad var det första du sparade till?
– Jag var nog runt sex år gammal när jag önskade mig en barbie som man kunde sminka och göra frisyrer på. Mina föräldrar sa att jag fick spara till den själv och jag minns verkligen tydligt hur jag i många månader sparade min veckopeng.

Sparar du regelbundet?
– Ja, jag lägger undan mellan 30 och 40 procent av min lön varje månad. Eftersom att jag jobbar så mycket hinner jag inte konsumera mina pengar, vilket är ett lyxproblem för en person som arbetar med sparande. Jag sparar till en tryggare framtid och till en fuck off-buffert, vilket betyder att jag ska kunna fatta beslut som jag inte kan göra om jag har en ekonomi som begränsar mig. Sparande innebär ekonomisk självständighet, att inte vara beroende av någon annan.

Det spelar ingen roll om du får en handbok i sparande om du ändå aldrig börjar.

Andra Farhad.

Hur sparar du?
– Jag tänker på sparande i fyra steg. Första steget är att bygga upp en buffert på minst tre månadslöner. Andra steget är att amortera och investera i sin bostad och sträva efter att äga den själv. När du har en buffert och ett boende är det dags för steg tre – börja investera långsiktigt för din framtid och bygg en långsiktig portfölj. Fjärde steget handlar om att få in sparandet som en regelbunden rutin och genom att lägga undan minst tio procent av lönen varje månad får du in den kontinuiteten.

Hur stort klädkonto har du varje månad?
– Om jag säger så här, senast jag köpte ett plagg var kanske sex månaders sedan, så mitt klädkonto är inte särskilt stort.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Jag är nog motsatsen till impulsiv, ganska långsam. Ibland har jag gått runt och tänkt på något som jag velat köpa så länge att det till slut varit för sent.

Vardagslyx som du unnar dig?
– Jag investerar mycket i mig själv. Går på spa eller massage en till två gånger per månad. Sedan tycker jag om god mat och dryck, och att dela den upplevelsen med familj och vänner. Jag älskar även att resa och behöver ofta inte planera en resa långt fram utan kan åka iväg på en gång. Det är sådana saker en planerad och strukturerad ekonomi för med sig.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Det finns många bra råd, men det allra viktigaste är att komma igång. Det spelar ingen roll om du får en handbok i sparande om du ändå aldrig börjar. Har du bara råd att spara tio kronor per månad är det bättre än ingenting.

Blir du lycklig av pengar?
– Nej, pengar kan inte köpa lycka. Om du inte är lycklig på riktigt och saknar det som pengar inte kan köpa så kommer inte pengar göra dig lycklig – men det ger dig frihet.

Andra Farhad

Ålder: 24 år
Familj: Mamma, pappa och två syskon.
Bor: Hallunda, Stockholm.
Gör: Vd och grundare till plattformen Börshajen.
Intressen: Jag är en riktig bokslukerska, så fort jag får tid över spanar jag in en bokhandel. Sedan älskar jag julmusik och lyssnar på det året runt. Jag är den som har julmusik i hörlurarna mitt i sommaren.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt