Billig mat som mättar – Portionen under tian tipsar

billig mat
Hanna Olvenmark är utbildad dietist och arbetar i dag med den egna sajten Portionen under tian. Hon skriver även kokböcker, anordnar kurser och föreläsningar. Foto: Johanna Jonsson
billig mat
Grönkålspastan är en av Portionen under tians mest populära rätter. Foto: Hanna Olvenmark
Spara

Billig vardagsmat som både mättar och är bra för klimatet – går det? Privata Pengar tar hjälp av dietisten och författaren Hanna Olvenmark, känd som personen bakom ”Portionen under tian”.

”Jag har inte råd att äta bra mat.” Den meningen fick Hanna Olvenmark ofta höra när hon arbetade som dietist. Redan som student hade hon intresserat sig för just den ekonomiska aspekten av mat och varför det så länge funnits en seglivad myt i Sverige om att bra mat måste kosta mycket. Sedan 2015 driver hon sajten och Instagramkontot Portionen under tian, där hon når hon ut till cirka 155 000 personer och på daglig basis visar att det inte finns någon motsättning mellan bra och billig mat.

– Jag hade bra tajming när jag startade min blogg, för det var precis när det blev mer status att äta klimatsmart och mer vegetariskt. Samtidigt var jag till en början ganska ensam om att väva in det ekonomiska och visa att det finns superbra mat som inte kostar mycket, säger Hanna Olvenmark.

Vilka är dina tips till den som vill komma i gång och äta mer ekonomiskt och klimatsmart?
– Mitt första tips är att planera dina inköp innan du går till affären. Det låter kanske tråkigt, men det är när vi saknar en plan som vi gör osmarta inköp. Dessutom är det lätt hänt att vi köper sådant som vi sedan får slänga, eftersom vi inte har en plan för hur vi ska använda det.

– Mitt andra tips är att välja råvaror framför hel- och halvfabrikat och äta merparten vegetariskt. I Sverige är vi ganska dåliga på att äta baljväxter, vilket är synd eftersom det både är billigt och mättande. I mina recept använder jag ofta ärter, bönor och linser. Sedan ser jag alltid till att ha bas-torrvaror hemma, som matvete, mathavre, pasta och ris. Torrvaror och konserver är dessutom bra för att de har lång hållbarhet.

– När det kommer till grönsaker köper jag det som är i säsong, eller väljer frysta grönsaker som inte är i säsong. Om en grönsak är i säsong eller inte speglas ofta på priset, så håll koll på priserna.

Finns det utrymme för att äta kött, kyckling och fisk också?
– Självklart, du behöver inte tänka att det är antingen eller. Däremot är det inte hållbart att äta kött två gånger om dagen, utan snarare kanske en gång i veckan. Och här tycker jag det är viktigt att poängtera att bra kött ska kosta mycket. Och äter du det mer sällan är det definitivt något du kan kosta på dig.

– Du kan ju också minska mängden kött du äter. Ett bra knep är att använda mina recept men tillsätta en näve räkor eller toppa en gryta eller soppa med lite sidfläsk.

Vilka tio råvaror har du alltid hemma?
– Röda linser, solroskärnor och havredryck för att göra grädde på, morötter, vitlök, pasta, buljong, olja att steka i, oregano, kikärtor och krossade tomater.

Har du några råd till de som tycker att det är lite tråkigt att laga mat?
Jag kan ärligt säga att jag inte heller är jätteintresserad av mat, men däremot vet jag att mat är något vi behöver – och speciellt vettig mat. Därför vill jag slå ett slag för enkla recept, gjorda på bra råvaror. Lär dig några enkla grunder och avsätt några timmar i veckan på att planera och laga mat. Du behöver verkligen inte bli någon superkock för att äta bra mat.

Hur kan man som konsument veta om maten som är bra för plånboken också är bra för klimatet?
– Det är jättesvårt att veta, tyvärr. Jag hade gärna sett att fler matproducenter klimatberäknade sina produkter. Men när vi tar fram recepten till 300-kronorsveckan så klimatberäknar vi varje måltid enligt gällande klimatmål – det vill säga att en lunch eller middag ska ha en ”klimatbudget” på max 0,5 kg CO2e, för att den globala uppvärmningen inte ska överstiga 1,5 grad. Snittet på en svensk måltid är i dag cirka 2 kg CO2e.

WWF:s matkalkylator kan du räkna ut din måltids klimatbudget.

Dina recept är ganska vardagsbetonade. Finns det billig mat som är lyxig?
– Självklart! Jag tror att mycket handlar om situationen. Lyx för mig är att få sitta ner länge vid bordet och kanske tända ljus eller bjuda in vänner. En annan lyx är att be någon annan laga mat till dig – då kan nästan vilken mat som helst kännas lyxig.

– Men skulle jag tipsa om lyxiga rätter tycker jag att pizza är perfekt, eftersom det går att variera i det oändliga med olika toppings. Jag har också tagit fram en lyxigare, men ändå billig och klimatsmart, trerätters-meny tillsammans med matkreatören Petter Bäcklund. Den rekommenderar jag gärna (receptlänkar längre ner i artikeln).

Till sist – vilka tre recept vill du rekommendera till våra läsare, som passar perfekt i september?
Grönkålspasta

Fruktig kokosgryta

Indisk potatisgryta

5 tips – så sänker du dina matkostnader
  • Planera dina inköp – och gå aldrig till mataffären utan en plan. Skriv veckomatsedlar och kolla vad du redan har hemma i skafferiet, kylskåpet eller frysen.
  • Välj råvaror framför hel- och halvfabrikat.
  • Ät framförallt vegetariskt och välj bra kött en dag i veckan.
  • Gör matlådor till lunch – det kan hjälpa dig att spara dig upp till 20 000 kronor om året.
  • När du väljer färska grönsaker, välj de i säsong – annars, välj frysta.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt