”Amorteringar skapar utrymme”

Liza Nyberg är vd på Landshypotek Bank – Sveriges nionde största bank.
Spara

Liza Nyberg har ett mångårigt förflutet inom bank- och finansvärlden och i dag är hon vd på Landshypotek Bank. Men hur bra koll har hon på sin plånbok?

Är du en spara- eller slösa-person?
– Privat är jag nog mer en slösa-person. Jag tycker det är viktigt med amorteringar på lån och boende, men samtidigt är jag väldigt förtjust i både kläder, skor, smycken och prylar till hemmet.

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till din privatekonomi?
– Jag tycker om att ha en planerad ekonomi och jag vill gärna att det ska vara bra avkastning på mitt sparande – men jag är inte så förtjust i att göra det själv. Jag tar gärna hjälp och tittar på hur andra gör och hur andra portföljer ser ut. Jag är inte så orolig av mig, går börsen ner rusar jag inte och säljer mina innehav, jag tänker mer långsiktigt och tror fortsatt att aktiemarknaden kommer att vara intressant att investera i.

Går börsen ner rusar jag inte och säljer mina innehav.

Liza Nyberg

Sparar du regelbundet?
– Ja, jag amorterar rätt ordentligt. Sedan sparar jag i pensionsförsäkringar och kapitalförsäkringar. Som vd är min situation osäker – jag måste planera lite för framtiden.

Vad var det första du sparade till?
– Jag tror att det var en orange skivspelare av märket Telefunken. På den tiden lyssnade vi mycket på ABBA. Den kan ha kostat 400 kronor så jag fick spara ett bra tag.

Har du ett klädkonto varje månad?
– Oj, oj, oj. Nej jag har inte ett klädkonto, det skulle bli alldeles för tråkigt. Jag tycker väldigt mycket om kläder och har alltid gjort det.

Vad är det dyraste du har köpt?
– När barnen flyttade hemifrån sålde vi villan i Bromma och flyttade in till en lägenhet i stan. Det är det absolut dyraste jag har köpt.

Brukar du planera större inköp eller är du impulsiv?
– Jag är väldigt impulsiv. Men det beror lite på – en bostadsaffär planerar jag såklart. Det är en enormt stor investering. I övrigt är jag mer impulsiv, men det är sällan jag ångrar ett köp.

Vardagslyx du unnar dig?
– Det är att kunna resa iväg över en helg med min man och gå på opera eller balett i någon stad – senast var vi i Wien. Annars är det att komma hem och gå ut en kort promenad och äta en god middag med min make.

Vilket är ditt bästa spartips?
– Det blir kanske lite stockholmsperspektiv men att äga sitt boende och amortera på sina lån är oftast ett mycket bra spartips. Om man amorterar finns det dessutom utrymme att låna till kommande renovering.

Blir du lycklig av pengar?
– Nej det blir jag inte – men att ha pengar underlättar väldigt mycket i livet. Min familj gör mig lycklig – att ha bägge sönerna hemma på middag till exempel.

Liza Nyberg

Familj: Make och två vuxna söner.

Bakgrund: Liza Nyberg har ett mångårigt förflutet inom bank- och finansvärlden. Hon har bland annat varit chef för affärsområdet privatmarknad på Danske Bank och vd för Skandiamäklarna.

I dag: Liza Nyberg är vd för Landshypotek Bank som är specialiserad på utlåning till företagande och boende på jord- och skogsbruksfastigheter.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt