När proffsen investerar försöker de alltid att sprida ut riskerna. På finansspråk kallas det att diversifiera.
– Jag var med under både it-bubblan 2001 och finanskrisen 2008 så jag vet precis vad som kan hända med aktier och börskurser. Därför är jag en varm förespråkare av en diversifierad portfölj, det vill säga att du sprider dina risker och inte investerar alla pengar i en enda tillgång, säger Jan Bolmeson.
Jan Bolmeson driver den populära webbsidan Rika tillsammans, där han sedan 2007 bloggar om privatekonomi. Han menar att många svenska småsparare är dåliga på att sprida sina risker.
– Många investerar alla sina pengar i bara en eller två aktier. Jämför det med professionella förvaltare, till exempel de som har hand om Nobelstiftelsen eller Norska oljefonden, som väldigt sällan har mer än 50 procent av sina pengar i aktier.
Placera pengar i annat än aktier
Hur ska du då tänka kring andra investeringar än aktier? Jan Bolmeson menar att du behöver fundera på hur stor del av dina pengar du sätter i olika tillgångsklasser.
– Det finns aktier, det finns räntefonder och det finns reala tillgångar som till exempel guld, fastigheter och skog. Proffsen brukar ha cirka 30–40 procent aktier, 50 procent räntefonder och 20–25 procent reala tillgångar och det är en bra riktlinje även för privatpersoner.
Det är också viktigt att vara medveten om att alternativa investeringar kan förlora i värde på ett helt annat sätt än aktier.
– Ja, börskurser kan falla kraftigt men har du pengarna i en indexfond är sannolikheten för att alla företag i den fonden ska gå i konkurs samtidigt väldigt, väldigt låg. Sätter du däremot dina pengar i ett enda onoterat företag, då är risken betydligt högre för att du står kvar med noll kronor.
Du bör också kräva betydligt högre avkastning på alternativa investeringar eftersom risken är så mycket högre jämfört med börsen.
– Får du bara åtta procent på en investering där du riskerar att förlora allt kan du lika gärna sätta pengarna i en indexfond på börsen. Varför chansa om du ändå inte får något för det?
Fyra alternativ att investera i
- Investera i guld
Det finns de som tycker att guld är en förlegad relik, en sten från forntiden utan eget inneboende värde. Men guld har hållit värdet bra de senaste 1 000 åren, det finns inte mycket som talar för att det faller stort under vår livstid. Guld kan du investera i med ganska små summor, men transaktionskostnaderna kan bli höga och du behöver fundera på var du kan förvara det på ett säkert sätt. Jämfört med andra alternativa reala investeringar är det ganska lätt att sälja guldet om du behöver kontanter. - Investera i skog
Skog och mark håller sitt värde, problemet är att det är väldigt dyrt – tio hektar skog i Skåne kostar över en miljon kronor. Eftersom det bör vara max 20 procent av din portfölj krävs det att du har väldigt mycket pengar för att det här ska vara en rimlig investering. Dessutom har skog höga transaktionskostnader (lagfart, lån och pantbrev) och kan ta lång tid att sälja om du behöver få loss kontanter. Ska du investera i skog bör du därför ha en mycket lång sparhorisont. - Investera i fastigheter
Värdet är ganska konstant, men precis som med skog krävs det ofta stora kontantinsatser. Har du bara en mindre summa att investera men ändå vill sätta pengarna i fastigheter kan en fastighetsfond vara ett bra alternativ. - Investera i onoterade bolag
Ofta krävs stora investeringar, från 50 000 kronor och uppåt, vilket återigen kräver att du har ett stort kapital placerat i andra tillgångar. Onoterade bolag innebär också en stor risk – många ger aldrig någon avkastning och att sätta hela sitt reala kapital i bara ett enda onoterat bolag ska aldrig göras med mindre än att du är medveten om att du kan förlora hela investeringen.
Jan Bolmeson
Jan Bolmeson bloggar och poddar om privatekonomi och fonder på rikatillsammans.se. Du kan också prenumerera på hans nyhetsbrev där han varje månad delar med sig av tips och råd.