8 av 10 underskattar hur lönsamt det är att jobba efter 65

jobb efter 65
Du kan få tusenlappar extra i pension varje månad bara genom att arbeta ett extra år efter 65.
jobb efter 65
Du får större skatteavdrag från och med året du fyller 66 år, både på pensionen och på lönen.
Spara

Att man får mer i pension om man fortsätter jobba efter 65 år vet många. Men få har koll på exakt hur lönsamt det kan vara att jobba efter pensionsdagen. Det kan röra sig om så mycket som tusenlappar extra i månaden – livet ut.

De flesta vet att man får mer pension av att jobba efter att man fyllt 65 år – men så många som 8 av 10 underskattar hur mycket mer pension du får genom att bara arbeta ett år extra tills du är 66 år. Det visar en undersökning gjord av Pensionsmyndigheten i slutet av 2020.

– De flesta förstår att lön under ett år till ger en högre pension. Samtidigt ser vi att man underskattar hur mycket mer man får i plånboken av att jobba längre, säger Ann-Christin Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

I undersökningen kom det fram att de tillfrågade i genomsnitt trodde att ett års extra arbete efter 65 år gav 960 kronor mer i månaden – men enligt Pensionsmyndighetens uträkningar handlar det snarare om cirka 1 400 till 2 200 kronor mer i månaden.

Skatteavdrag höjer lön och pension efter 66 år

En av de stora anledningarna till att du får så mycket mer i plånboken om du väljer att fortsätta arbeta efter att du fyllt 65 år är såklart för att du hinner tjäna in mer pensionsgrundande inkomst, men också för att du skattas annorlunda som pensionär.

Från att du är 66 år får du nämligen både högre jobbskatteavdrag och ett förhöjt grundavdrag på din lön, vilket innebär mer pengar kvar i plånboken. För vissa betyder det att de bara betalar ungefär 8 procent i skatt på lönen efter att de fyllt 66 år.

Detta gäller även för pensionen – skatten är alltså lägre på din pension om du tar ut den efter att du fyllt 66 år. Därför kan du tjäna många kronor på att jobba tills du är minst 66 år. Skatten som pensionär är helt enkelt lägre eftersom en större del av din inkomst i praktiken blir skattefri.

Fortsätta jobba som pensionär

Du kan också jobba och ta ut pension samtidigt för att öka din inkomst. Ett bra alternativ för dig som vill jobba mindre men inte känner att du behöver gå i pension helt.

Om du tjänar mer än 42 000 kronor i månaden när du slår ihop pensionen och lönen kan du dock behöva betala statlig skatt på den del av inkomsten som går över 42 000 kronor. På Skatteverkets hemsida kan du räkna ut hur mycket skatt du behöver betala, oavsett om du slutar jobba helt eller väljer att jobba vid sidan av pensionen.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt