Prisutvecklingen nedåt efter amorteringskravet

Bopriserna gick ner under sommaren 2016, en tillfällighet eller en effekt av amorteringskravet?
Hem och familj

Den 1 juni infördes amorteringskravet på nya bolån. Nu visar siffror från Svensk Mäklarstatistik att priserna på bostadsrätter har gått ned två procent under sommaren. Tillfällighet eller trendbrott?

Under maj–juli sjönk priserna på bostadsrätter med ungefär två procent jämfört med februari–april, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men bostadspriserna har gått upp 8 procent jämfört med samma period för ett år sedan.

Det började pratas om amorteringskrav tidigt 2015… Flera av effekterna har därför redan ägt rum.

Per-Arne Sandegren

Är det så att vi börjar se effekterna av amorteringskravet?
Det började pratas om amorteringskrav tidigt 2015 och många av bankerna hade redan implementerat de här reglerna. Flera av effekterna har därför redan ägt rum, folk har redan agerat. Det är jättesvårt att isolera en enskild regeländring utifrån andra faktorer som historiskt låga räntor, låg nyproduktion och relativ hög konjunktur. Allt det talar för fortsatta prisökningar på bostäder, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik.

Trycket på bostadsmarknaden fortsatt högt

Boprisrallyt verkar fortsätta alltså. Och allt fler svenskar tror på ökade bostadspriser enligt SEB:s boprisindikator. 61 procent tror på ökade bostadspriser under det kommande året.

Vad beror sommarens lägre priser på då?
– Varje sommar är det naturligt att det blir en avmattning. I Stockholms innerstad har genomsnittspriset stått still sedan förra sommaren. Där har vi en platå som är ett år lång. I Storstockholm har man sett en utplaning sedan i början av året.

Varje sommar är det naturligt att det blir en avmattning.

Per-Arne Sandgren

I perioden maj–juli har bostadsrättspriserna i centrala Stockholm minskat med drygt en procent. En genomsnittslägenhet i centrala Stockholm kostade fem miljoner kronor under perioden.

Under samma period har villapriserna i Storstockholm sjunkit med knappt två procent. En genomsnittsvilla i Storstockholm kostade 5,1 miljoner kronor under perioden.

Varför är Stockholm så viktigt?
– Fyra av tio bostadsrätter säljs i Storstockholm, därför är det en så pass viktig marknad som smittar av sig på resten av landet, säger Per-Arne Sandegren.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt