Visste du att du kan få körförbud om du har obetalda p-böter?

Körförbud parkeringsböter
Nu kan din bil få körförbud om du inte betalar dina parkeringsböter i tid.
Körförbud parkeringsböter
Med den nya lagen hoppas man att användandet av bilmålvakter ska minska. Foto: Transportstyrelsen
Motor/fordon

Nu kan du enligt en ny lag få körförbud på din bil om du har obetalda parkeringsböter på över 5 000 kronor. Så här funkar de nya reglerna.

Den 1 januari 2021 infördes en ny svensk lag som ger din bil körförbud om du har obetalda parkeringsböter och betalningspåminnelser på över 5 000 kronor. Minst sex månader måste ha gått sedan hela beloppet skulle ha varit betalt.

Det gäller endast de böter du fått sedan lagen trädde i kraft vid årsskiftet. Skulle du köra med bilen trots körförbudet har polisen rätt att ta dina registreringsskyltar.

När du betalat hela skulden hävs körförbudet.

Vad gäller vid ägarbyte?

Om bilägaren har böter på över 5 000 kronor men ännu inte fått körförbud då det inte gått sex månader sedan skulden skulle ha varit betald kommer skulden att nollställas vid ett ägarbyte.

Skulle det däremot vara så att bilen redan hunnit få körförbud när ägarbytet sker är det den tidigare ägaren som är betalningsskyldig. Du ”ärver” alltså inte skulden som ny ägare – men bilen har fortfarande körförbud till dess att skulden är betald.

En bil kan få körförbud dels på grund av obetalda parkeringsböter, men även obetald fordonsskatt och trängselskatt eller infrastrukturavgifter. Ska du köpa en begagnad bil är det bra att först kontrollera om bilen har några skulder. Det kan du göra på Transportstyrelsens tjänst Fordonets skulder.

Stopp för bilmålvakter

Syftet med de nya reglerna handlar bland annat om att, förutom att få bilägaren att betala sina böter, sätta stopp för användandet av bilmålvakter.

En bilmålvakt är en person som står som ägare till en bil utan att använda bilen. Genom att använda en bilmålvakt kan bilens verkliga ägare slippa undan p-böter, skatt och andra skyldigheter. Bilmålvakten är ofta en person som redan är hårt skuldsatt och som inte har några utmätbara tillgångar och därför helt enkelt struntar i att betala skulderna.

Eftersom den nya lagen kan resultera i körförbud om skulderna inte betalas hoppas man nu på att användandet av bilmålvakter ska minska.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt