Köpa husbil – expertens bästa tips

Köpa nytt eller begagnat? Medianpriset för en ny husbil är 750 000 kronor. En bra begagnad husbil kostar cirka 250 000 kronor.
Allt fler upptäcker husbilslivet med allt vad det innebär. Men det finns några saker att fundera över innan du bestämmer dig.
Motor/fordon

Gillar du att resa i egen takt, att kunna ta dagen som den kommer och lägga upp din semester hur du vill? Då kanske husbil är ett alternativ för dig.

Funderar du på att köpa husbil? Då är du inte ensam. Fler och fler upptäcker friheten och möjligheterna det innebär att resa och semestra med husbil.
– Jag blir positivt överraskad av alla platser och människor jag möter med husbilen. Visst, man får tränga ihop sig lite, men är du flexibel är det ett fantastiskt sätt att resa på, säger Torbjörn Stålenhag, husbilsägare och testredaktör på tidningen Allt om Husvagn och Camping.

En bra begagnad husbil går att köpa för ungefär 250 000 kronor.

Torbjörn Stålenhag

Men tänk noga igenom vad du vill ha – det handlar om stora summor. Medianpriset för en ny husbil är cirka 750 000 kronor. Priserna ligger på en liknande nivå utomlands – så att importera husbil är oftast inte lönsamt.
– En bra begagnad husbil går att köpa för ungefär 250 000 kronor. Tänk på att tio år gamla husbilar är helt ok. De rullar inte alls lika mycket som vanliga bilar, säger Torbjörn Stålenhag.

Börja med att hyra husbil

Är du osäker kan du börja med att hyra husbil via en återförsäljare. På så vis kan du ta reda på om det här är något för dig. Ta också reda på vilka bilmärken och återförsäljare som är etablerade. Det är lätt att lockas av låga priser – men har ingen hört talas om märket kan det bli svårt att få tag på reservdelar och bilen kan bli svår att sälja vidare.

Tänk på att du köper både en bostad och en bil

Om du köper begagnat – gör en seriös och rejäl funktionskontroll ­– du köper inte bara en bil. Hur fungerar värme, kylskåp, kök och badrum? Ta god tid på dig. Be säljaren att gå igenom alla funktioner. Går pannan eller kylskåpet sönder kan det bli dyrt.

En annan viktig detalj när du köper begagnat är att kolla om det finns någon fukt i husbilen. Gör därför en ordentlig fuktmätning. Det kan kosta en tusenlapp att göra en sådan besiktning men det är väl värt att göra. Be annars om att få se det senaste fuktmätningsprotokollet.

Storleken på bilen kan vara avgörande. Ju längre bilen är desto dyrare blir det.

Köp en mindre husbil

Det finns en mindre typ av husbil som blir allt mer populär och som kallas för ”plåtis” inom branschen.  Det är skåpbilar som har kvar sin plåtkaross men är inredda som en bostad med fönster.
– De blir mindre och billigare, från 500 000 kronor, men har samma standard invändigt. På sommaren sitter du oftast utomhus, då behöver du inte ha en skinnsoffgrupp för åtta personer inne i bilen, säger Torbjörn Stålenhag.

Vad kostar det att äga en husbil?

Vad kostar det då att äga en husbil? Torbjörn Stålenhag tycker att du ska räkna med cirka 20 000 kronor om året.
– Säg att du har en fordonskatt på sex–sjutusen om året, försäkringen ligger ungefär på detsamma. Sedan är det service på det, beroende på hur mycket du använder bilen.

Givetvis kan du påverka kostnaderna genom att själv byta olja, eller om du ställer av bilen på vintern – då får du lägre skatt och försäkring.
– Storleken på bilen kan vara avgörande. Ju längre bilen är desto dyrare blir det. Tyngd och längd avgör hur mycket det kostar att köra på motorvägar, färjor och broar.

Husbilsexpertens bästa tips

• Vill du testa husbilslivet? Börja med att hyra en husbil.
• Ska du köpa begagnat? Gör en ordentlig funktionskontroll och fuktmätning.
• Köp en mindre husbil, de är både billigare och smidigare att köra.
• Om du absolut vill ha en stabil och tyst husbil – satsa på bakhjulsdrift och dubbelgolv.
• Gör din research och titta på etablerade varumärken. Då slipper du jaga efter reservdelar och det blir heller inga problem att sälja vidare husbilen.
• Håll koll på vikten. Med bilkörkort B får du endast köra en bil med totalvikt på 3,5 ton. Många köper husbilar med extra utrustning så som tv, markiser, och värmepannor. Mycket av detta monteras på först hos återförsäljarna och ingår då inte i fordonets tjänstevikt och räknas därför som last. Ta reda på vad som gäller för just din husbil så att det inte slutar med övervikt – det kan ge dig böter.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt