Guide: Köpa takbox – det här behöver du tänka på

köpa takbox
Fundera på hur stor takbox du behöver. Tänk på att storleken påverkar luftmotståndet och därmed bilens bränsleförbrukning.
köpa takbox
Köp en takbox som du tycker är lätt att packa. Då den är monterad högst upp på bilens tak kan det vara en fördel att den har låga kanter.
Motor/fordon

En takbox kan vara räddningen för dig som behöver packa mycket – här är 8 tips inför ditt köp.

1. Köpa takbox eller hyra en?
Takbox är en fantastisk uppfinning när du ska ha med dig mycket eller skrymmande packning. Men det är också en pryl som oftast bara används en till två veckor per år, resten av tiden har den en tendens att bara ta plats i garage och förråd. Vill du ha takboxens funktion men slippa förvara den kan lösningen vara att hyra istället för att köpa. Uthyrning finns på flera platser i landet och kan vara väl värt att titta på som ett första steg. Genom att hyra kan du också testa olika modeller och se vad som passar dig bäst inför ett framtida köp.

2. Tänk på säkerheten
Det finns inga lagkrav på takboxars trafiksäkerhet, men i ett test gjort av forskningsinstitutet Rise för sajten Allt om bilar vintern 2019 är skillnaderna stora mellan de olika märkena. Ett par boxar öppnade sig vid krock vilket ledde till att innehållet flög ut, medan boxarna från vissa märken lossnade helt. Något som kan få allvarliga konsekvenser vid en olycka. Generellt visade testet att de dyrare boxarna också var de säkraste.

3. Hur stor ska boxen vara?
Det beror på vad du ska ha i den. Ska ni åka längdskidor behöver ni förmodligen en lång men lite smalare box. Ska ni istället använda takboxen för resväskor vill ni förmodligen ha en bredare, högre variant. Tänk därför efter i förväg vad det faktiskt är ni ska ha i boxen, för att stå med en takbox som är en decimeter kortare än skidorna är inte roligt. Att köpa en för stor är å andra sidan inte heller bra eftersom storleken ökar luftmotståndet och därmed bilens bränsleförbrukning. Tänk också på att kolla i förväg hur mycket vikt din bil får bära på taket, och att du då måste räkna med både boxens och packningens vikt.

4. Vad kostar det att köpa takbox?
Takboxar finns i många olika prisklasser, från knappa 2 000 kronor upp till nästan 20 000 kronor. Dyrast är inte alltid bäst, men kom ihåg att billigare alternativ ofta betyder att man någonstans på vägen har valt att spara pengar när det gäller komponenter eller konstruktion.

5. Hur lätt är den att montera?
Ofta räcker det med en person för att packa boxen, men när den ska av och på bilen bör ni vara två. Kolla redan innan du köper hur lätt den är att lyfta, vilka fästanordningar som behövs och hur enkelt det egentligen är att komma åt alla skruvar. En box som är för krånglig att montera av och på riskerar att bli kvar på taket, något som syns på drivmedelsräkningen. Om du har en kombi ska du också vara noga med att kolla att takboxen inte sticker ut baktill så att den stöter emot när du öppnar bakluckan.

6. Hur lätt är den att lasta?
En takbox består av en låda och ett lock. Eftersom en takbox per definition sitter högt och kan vara svår att nå när du ska packa i och ur den vill du att själva lådan ska ha ganska låga kanter.

7. Vilka funktioner behöver du?
Här finns mycket att välja på – hur många lås vill du ha, hur många handtag, vill du öppna bakifrån eller från sidan, vill du ha en matta i golvet för att förhindra att grejerna åker omkring, eller vill du kanske till och med ha belysning i din takbox? Ta dig en funderare, det är bara du som vet vad du behöver.

8. Nytt eller begagnat?
Många vill köpa begagnade produkter av miljöskäl, andra för att komma ner i pris. Eftersom takboxar ofta används under en väldigt begränsad del av året finns det många takboxar i gott skick på de vanligaste begagnat-sajterna. Om du vill köpa begagnat – kontrollera att boxen är hel och inte släpper in vatten, att du får med alla nycklar som tillhör boxen och att den fortfarande är enkel att öppna och stänga.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt