Vilken färg på bilen är bäst för andrahandsvärdet?

Drygt hälften av svenskarna säger att fel färg kan få dem att avstå från ett bilköp.
Rosa är den bilfärg som avskräcker bilköpare mest.
Motor/fordon

Vill du öka chansen för att kunna sälja din bil vidare till ett bra pris är det viktigt att välja en bilfärg som attraherar köparen. Här är färgerna du ska satsa på och de du kanske bör undvika.

Det gäller att välja rätt färg på bilen när du står inför nästa bilköp – färgen kan nämligen påverka bilens andrahandsvärde rejält. Enligt en undersökning från Sifo, som gjorts på uppdrag av bilauktionssajten Kvdbil.se, svarar 53 procent av svenskarna att fel färg på en bil skulle kunna hindra dem från att köpa den. Framförallt är det männen som är känsliga för färg, 58 procent svarade att fel färg skulle avskräcka dem från ett bilköp. Bland kvinnorna låg siffran på 48 procent.

De minst populära bilfärgerna

Vissa färger fungerar mer avskräckande än andra – nämligen rosa, orange och gul. Därefter kommer lila, brun och beige, och drygt var tionde svensk skulle inte köpa en röd bil.

Vilken färg på bilen är bäst?

De färger som gick bäst hem hos svenskarna var ljusgrå, svart, mörkgrå och blå.

– Det är med bilen som med många andra dyra inköp – vill du sälja vidare en vacker dag ska du tänka på att inte göra alltför galna färg- eller mönsterval. Trender kommer och går i bilar som med allt annat, men i slutet av dagen är svensken ganska klassiskt lagd, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Topp 5 mest avskräckande bilfärgerna

1. Rosa 58 procent
2. Orange 46 procent
3. Gul 42 procent
4. Lila 38 procent
5. Beige 21 procent

Topp 5 mest eftertraktade bilfärgerna

1. Ljusgrå 14 procent
2. Mörkgrå 13 procent
3. Svart 13 procent
4. Blå 12 procent
5. Röd 10 procent

Undersökningen genomfördes under perioden 9–13 mars 2018. Totalt intervjuades 1 237 personer i åldern 16–79 år.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt