Tillvalen på bilen som vi älskar – och hatar

tillval på bilen
Parkeringssensorer är ett uppskattat tillval för många.
tillval på bilen
Inbyggd GPS och annan påkostad teknik har en kortare livscykel än bilen och hinner ofta bli omodern innan du ska sälja.
Motor/fordon

Bilköpare betalar gärna extra för funktioner som ökar säkerhet och komfort men nobbar tekniska lösningar som tar över körningen för mycket. Här berättar vi mer om vilka tillval på bilen som är populärast – och som har högst andrahandsvärde.

När bilägarna själva får välja vilka finesser som ska finnas med när de köper en ny bil hamnar bekvämlighet och säkerhetsfunktioner i topp. Det visar en amerikansk undersökning från AutoPacific.

Stolsvärme i framsätena är det som flest vill ha – närmare bestämt två av tre nybilsköpare. På listans andraplats kommer döda vinkeln-varnaren. Att förare uppskattar komfort och säkerhet blir också tydligt då elmanövrerad förarstol med minne och filhållningsassistans är populärt.

Det tillval som ökat mest i popularitet från 2020 till 2021 är LED-lampor som accentbelysning i bilens front. Övriga nytillskott på topplistan är parkeringssensorer, möjligheten att kunna koppla mobilen till bilens infotainmentsystem samt ventilerade och kylda framstolar. Därtill har fyrhjulsdrift växt ytterligare i popularitet och landar på en fjärdeplats.

Här är de mest populära tillvalen vid bilköp
 1. Stolsvärme
 2. Döda vinkeln-varning
 3. Parkeringssensorer
 4. Fyrhjulsdrift
 5. Filhållningsassistans
 6. Apple Carplay eller Android Auto
 7. Elmanövrerad förarstol
 8. LED-belysning i fronten
 9. Ventilerade eller kylda stolar
 10. Förarstol med minne
Direktservice uppfattas som onödigt

All ny teknik som går att välja till i moderna bilar blir dock inte lika populärt. Av de minst populära finesserna i undersökningen visade sig flera vara funktioner som uppfattas ta över körningen för mycket. Head up-display med förstärkt verklighet, som projicerar information från navigationen på vindrutan, finns bland annat på Volkswagens elbil ID.4 och har hittills inte uppskattats av bilförarna. Samtidigt är det relativt nytt på marknaden.

Det går också att se att elektroniskt motorljud i bilens högtalare hittills har haft svårt att ersätta riktigt motorljud, samt att de flesta förare ser service och kundtjänst direkt från bilen som ett onödigt tillval. Geststyrning för att exempelvis höja och sänka volymen i högtalarna, som vi bland annat hittar i BMW:s bilmodeller, är inte heller särskilt uppskattat.

Här är de minst populära tillvalen vid bilköp
 1. Head up-display med förstärkt verklighet
 2. Elektroniskt motorljud i högtalarna
 3. Möjlighet att köpa tjänster i infotainmentsystemet
 4. Ansiktsigenkänning
 5. Geststyrning
 6. Personlig kundtjänst i bilen
 7. Helt autonom körning
Tillval som ökar andrahandsvärdet på bilen

Men vilka finesser är egentligen smartast att lägga till rent ekonomiskt? En ny bil tappar snabbt i värde, och vilka tillval du väljer kan avgöra hur många tusenlappar du får igen om du skulle sälja bilen efter några år.

Tillval som ökar bilens komfort och säkerhet är generellt sett investeringar som har ett värde även på andrahandsmarknaden. Framför allt handlar det om läderklädsel, sportstolar, backkamera, döda vinkeln-varnare och farthållare. Andra egenskaper som är attraktiva på andrahandsmarknaden är om bilen är stor samt har automatlåda och fyrhjulsdrift.

Däremot är köpare av begagnade bilar mindre benägna att betala extra för sport- eller specialfälgar för lågprofildäck. Du bör även se upp med påkostad teknisk utrustning, som exempelvis en inbyggd GPS eller ett avancerat högtalarsystem. Sådan teknik har en kortare livscykel än bilen och hinner ofta bli omodernt innan du ska sälja den.

Källa:
AutoPacific
Vi Bilägare

Vill du veta mer om hur du kan sänka bilens värdeminskning? Då kan du läsa artikeln Så maximerar du andrahandsvärdet på din bil.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt