Guide: så stöldskyddar du båten!

Stöldskydd båtar
Håll tjuvarna borta genom att skydda din båt med bland annat rätt lås, båtlarm och DNA-märkning.
Stöldskydd båtar
Om du lämnar båtmotorn kvar i båten bör även den vara fastlåst.
Motor/fordon

Har du köpt båt och funderar på hur du ska skydda den mot stöld? Allt från avancerad teknik till enkla knep och sunt förnuft kan tvinga tjuven att kapitulera. Privata Pengar listar nio saker du kan tänka på.

1. Använd rätt lås

Hänglås är en nödvändighet. Inte bara för att slippa få båt eller motor stulen, men även för att ­kunna få ut ersättning från sitt försäkringsbolag vid en eventuell stöld. Villkoren skiljer sig mellan olika försäkringsbolag, men generellt gäller att en båt som väger mindre än 200 kilo ska låsas med godkänt hänglås och kätting i lägst klass 2. Båtar över 200 kilo ska låsas med godkända hänglås och kätting i klass 3 eller högre.

Båtens stävögla ska vara av motsvarande klass som hänglåset och kättingen. Var dock uppmärksam på om stävöglan är härdad eller inte. Är stävöglan inte härdad är den relativt enkel för en tjuv att kapa av. Använd då hellre båtens pollare eller en egen låsögla.

Lämnar du båtmotorn kvar i båten, se till att den är fastlåst med godkänt certifierat båtmotorlås eller hänglås och kätting i klass 3. Försök att låsa fast båten i ett fast föremål, inte i en bryggring som lätt kan demonteras.

2. Olika typer av båtlarm

Det finns en uppsjö av larm avsedda för båtar. Det finns tysta larm, larm med rörelsesensorer, så kallade ”trampmattor” samt de som är utrustade med sirener. Ett bra båtlarm kan – såväl som annat stöldskydd – ge sänkt försäkringspremie. Kolla med ditt försäkringsbolag!

3. DNA-märkning

Båten bör märkas med DNA-märkning. Denna penslar du själv på valfria ställen i båten, gärna lite dolda ställen där det är svårt för tjuvar att försöka avlägsna den. Flaskans unika DNA-profil ska registreras i en internationell databas som polis i hela Europa har tillgång till.

Utöver DNA-märkning kan du även märka båten med så kallade mikropunkter, vilket är ytterligare ett sätt för polis att kunna identifiera din båt. DNA-märkning och mikropunkter har en livslängd på runt fem år, lite beroende på var de är placerade och hur mycket slitage de utsätts för.

DNA-märkning kan du exempelvis köpa hos Stöldskyddsföreningen.

4. Töm båten

Grundregeln är att inte lämna kvar någonting i båten. Tjuvar riktar framförallt in sig på motorer och elektronik eftersom de går snabbt att stjäla samt sälja vidare på andrahandsmarknaden. Men även bensindunkar och slangar är stöldbegärliga. Töm därför båten och demontera all stöldbegärlig utrustning.

5. Gör din båt unik!

Om du ändå behöver ha kvar saker i båten är det en god idé att DNA-märka upp hela båtens utrustning. Ett enkelt knep är också att måla sin båtmotor och/eller andra tillbehör. Förse båten med namnskylt, både synlig och osynlig. Gör din båt unik och lätt att känna igen – och svårare för tjuven att avyttra.

6. Förse båten med startspärr

En startspärr är ett stöldskydd vars huvudsyfte är att förhindra en obehörig person att starta din båt. Exakt hur startspärren fungerar är olika från leverantör till leverantör. Det handlar ofta om att motorn inte startar utan att först aktiveras av en fjärrkontroll.

Effekten av startspärrar är dock omdiskuterad. En del menar att stöldskyddet inte är så effektivt, eftersom det i egentligen handlar om en dold fjärrstyrd strömbrytare som tjuvar kan lyckas lokalisera. Det har också rapporterats om krånglande startspärrar, vilket gjort att båtägare själva inte kunnat starta båten.

7. Montera spårsändare

Nuförtiden finns smarta spårsändare som du fäster på båten och som sedan kopplas till mobiltelefonen. Men hjälp av en app blir du larmad om båten eller din utrustning rör sig och vart den är på väg. Du kan till och med larmas om dess temperatur går utanför gränsvärden som du bestämt.

Batterierna till spårsändare brukar ha relativt lång livslängd, men kolla ändå gärna batterierna med jämna mellanrum. Se till att ha spårsändaren påslagen året runt, även på vintern då båten inte ligger i havet.

8. Skapa ett ”båtkort”

Det kan vara smart att upprätta ett båtkort med alla uppgifter om din båt, motor, utrustning och märkning. På så sätt har du bra översikt över din båt och utrustning vilket underlättar om du ska anmäla en stöld.

9. Starta båtsamverkan

Tekniska finesser i all ära – det bästa skyddet mot båtstölder är i slutändan närvaro. Flera svenska hamnar och marinor har goda erfarenheter av att ha startat båtsamverkan där man hjälps åt att nattetid patrullera området där båtarna finns. Att installera kameror och belysning kan vara en god idé. Se till att din och andras båtar inte står på undanskymda platser utan är väl synliga och går att ha uppsikt över.

Har du inte möjlighet att starta båtsamverkan där du bor, titta till din båt så ofta du själv kan. Är du bortrest, be en vän eller granne om hjälp med saker som att tända och släcka lampor, ösa ur båten – kort sagt ge en känsla av att båten används.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt