Ställa av bilen – så sparar du tusenlappar

Många svenskar använder sin bil för lite. Fundera på om du kan ställa av bilen några månader om året så slipper du att betala fordonsskatt och trafikförsäkring.Foto: Transportstyrelsen
Många vill ha bil på sommaren men kanske inte på vintern.Foto: Transportstyrelsen
Motor/fordon

Använder du bara ditt fordon på sommaren? Då kan det löna sig att ställa av bilen eller motorcykeln under vinterhalvåret. På så vis slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring.

Att äga en bil eller motorcykel kostar pengar varje månad – även om du inte kör en meter. Att ställa av ett fordon som du inte använder gör att du kan spara tusenlappar.

Hur ställer jag av bilen?

1. Du kan ställa av bilen på Transportstyrelsens e-tjänst. För att logga in behöver du antingen BankID eller registreringsnummer och behörighetskod som du hittar på registreringsbeviset.
2. Du kan också ställa av bilen via Transportstyrelsens app Mina fordon.
3. Ett annat alternativ är att ställa av bilen skriftligt med hjälp av registreringsbeviset.

Få tillbaka pengar på bilförsäkringen

Transportstyrelsen meddelar ditt försäkringsbolag att ditt fordon är avställt. Då görs försäkringen automatiskt om till en enklare avställningsförsäkring. Den gäller vid stöld, brand och skador på plåten/lacken. Eftersom priset på en avställningsförsäkring är lägre än för en bilförsäkring kan du få tillbaka mellanskillnaden – kolla upp med ditt försäkringsbolag. Du kan även passa på att jämföra kostnaden mellan de olika försäkringsbolagen, det är enkelt att jämföra försäkringar och byta till något mer prisvärt.

Tänk på att avställningen gäller från och med den dag då en fullständig anmälan kommer till Transportstyrelsen. Du kan alltså inte ställa av ett fordon bakåt i tiden. Detta gäller även om du anmäler avställning i samband med ett ägarbyte.

Så får du tillbaka på fordonsskatten

Om du ställer av ett fordon behöver du inte längre betala fordonsskatt. Överskjutande fordonsskatt återbetalas till ägaren. Om fordonet ställs av i samband med ett ägarbyte  får den nya ägaren tillbaka på skatten. Kom ihåg att belopp under 50 kronor inte återbetalas.

Om fordonet ställs av i närheten av ett månadsskifte är det viktigt att din anmälan har kommit till Transportstyrelsen senast den första dagen i månaden. Om anmälan kommer in senare tas skatt ut för hela månaden. Ställer du av bilen den 1 oktober får du tillbaka fordonsskatt från och med oktober. Ställer du däremot av bilen den 2 oktober får du tillbaka fordonsskatt från och med november.

Kom ihåg vägregistreringsavgiften

Även om bilen är avställd måste du betala vägregistreringsavgift på 65 kronor per år. Så länge fordonet finns registrerat i vägtrafikregistret kommer avgiften att tas ut. Om fordonet är med i vägtrafikregistret men har skrotats eller försvunnit kan du avregistrera fordonet för att undvika avgiften.

Du får inte köra eller bogsera ett fordon som är avställt – förutom när du ska till besiktningen. Viktigt att komma ihåg är att fordonet måste vara trafikförsäkrat och att det inte får finnas några obetalda fordonsskatter.

Hur ställer jag av bilen?

När det är dags att börja använda fordonet igen måste du ställa på bilen eller motorcykeln. Det gör du på samma sätt som när du ställde av den.

1. Du kan ställa på bilen på Transportstyrelsens e-tjänst. För att logga in behöver du antingen BankID eller registreringsnummer och behörighetskod som du hittar på registreringsbeviset.
2. Du kan också ställa på bilen via Transportstyrelsens app Mina fordon.
3. Ett annat alternativ är att ställa på bilen skriftligt med hjälp av registreringsbeviset.

Från och med påställningsdatumet är det tillåtet att köra fordonet igen.

Tänk på att fordonsskatt och trafikförsäkring också måste betalas. Fordonsskatten måste vara betald senast tre veckor efter dagen du ställde på bilen. Räkningar för detta ska komma automatiskt, men det är du som äger fordonet som ansvarar för att det är både skattat och besiktigat.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt