Sänkta kostnader när reglerna för att ställa av husbilen ändras

ställa av husbilen
När karenstiden för att ställa av husbilen kortas från 15 dagar till fyra finns möjligheten att slippa ha sin husbil påställd under hela sommaren, och på så sätt betala skatt för färre dagar.
ställa av husbilen
I Transportstyrelsens app Mina fordon kan du enkelt och snabbt ställa av och på din husbil.
Motor/fordon

De flesta husbilsägare använder sällan sitt fordon oftare än några gånger per år, och blev därför särskilt hårt drabbade av skattehöjningen bonus malus 2018. Nu har regeringen valt att göra det lättare att ställa av sin husbil, vilket medför att ägare till nya husbilar kan spara flera tusenlappar varje år.

Att äga ett fordon kostar pengar varje månad – oavsett om det inte rör sig en meter på vägarna. Det här är något som husbilsägare är mycket medvetna om. När du äger ett fordon som oftast bara körs under semestern är det skönt att kunna ställa av det under resten av året.

Om du ställer av ett fordon betyder det att det tas det ur trafik, och du får inte längre köra eller ens bogsera det, förutom om du ska köra till besiktningen. Den stora fördelen är dock att du inte längre behöver betala fordonsskatt eller trafikförsäkring.

Snart ändras skattereglerna för nyare husbilar

Under 2018 höjdes skatten under de tre första åren för nya personbilar klass ett och två, där husbilar ingår, samt lätta bussar och lätta lastbilar. Skatten gäller endast om drivmedlet är bensin eller diesel. Systemet kallas för bonus malus-systemet eftersom det även ger en bonus till mer miljöanpassade fordon.

För husbilsägare innebar detta en ännu högre skatt, då det på grund av bilens storlek är svårt att hitta en modell som kommer ner under utsläppskravet på högst 95 gram koldioxid per kilometer, även om du köper en nyare och mer miljövänlig husbil. Nu är dock skattelättnader som kompenserar för detta på väg.

Så fungerar nya fordonsskatten

Allt pekar på att det den första mars 2021 blir enklare att ställa av och på sin husbil. I dag finns en karenstid på 15 dagar från det att du ställer av din husbil. Det innebär att du måste betala bilskatt från avställningsdagen om du ställer på fordonet igen under den perioden. Om förslaget går igenom hos Lagrådet kommer karenstiden att kortas till fyra dagar under husbilens tre första år i trafik. Detta gäller husbilar med fordonsår 2018 eller senare som blivit skattepliktiga för första gången den 1 juli 2018 eller senare.

Sänkta kostnader på husbilens skatt och försäkring

När karensen kortas till fyra dagar finns möjligheten att slippa ha sin husbil påställd under hela sommaren, och på så sätt betala skatt för färre dagar. Till exempel går det då att ställa på husbilen under midsommarhelgen och sedan direkt ställa av den igen om du jobbar några veckor till efter det, för att därefter ställa på den igen under semestern. Det här ser ut att sänka skatten med i genomsnitt 2 000 till 3 500 kronor per husbilsägare.

Förändringen innebär även att du kan spara in på husbilens försäkring. När du ställer av din husbil meddelar Transportstyrelsen det till ditt försäkringsbolag, vilket innebär att försäkringen automatiskt blir en enklare avställningsförsäkring istället. Eftersom priset på en avställningsförsäkring är lägre än för en bilförsäkring kan du få tillbaka mellanskillnaden – kolla upp detta med ditt försäkringsbolag.

Så gör du för att ställa av eller på din husbil

Det enklaste sättet att ställa på eller av husbilen är via Transportstyrelsens app Mina fordon. Använder du dig av appen börjar det nya tillståndet alltid att gälla samma dag. Tänk på att du inte kan begära på- eller avställning från ett datum bakåt i tiden. Däremot kan du schemalägga det framåt i tiden. Du kan inte heller göra en avställning följt av en påställning under samma dag, eller tvärtom.

Läs mer om de nya reglerna på regeringen.se

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt