Privatleasing – bra eller dåligt?

Privatleasing
Privatleasing är ett alternativ som lockar allt fler.
Motor/fordon

Nuförtiden erbjuder så gott som alla bilhandlare privatleasing för nya bilar. Att slippa kontantinsatsen och veta att alla kostnader förutom bränslet ingår i leasingavgiften lockar – men hur ekonomiskt är det egentligen på sikt?

Vanligtvis finansieras den nya bilen med ett privat billån, om man inte betalar kontant. Ett billån kan antingen tas hos fristående långivare och du lånar utan att lämna bilen som säkerhet. Vanligare är dock ett billån hos bilhandlaren, där bilen utgör säkerhet för lånet. Du betalar en kontantinsats på minst 20 % och har efter avbetalningsperioden ett restvärde som du antingen betalar och därmed köper loss bilen helt, eller använder som kontantinsats till en ny bil. De senare åren har en ny finansieringsmetod vuxit sig allt starkare – privatleasing.

Klara fördelar, svårbedömda nackdelar

Den stora poängen med privatleasing – eller konsumentleasing – är att du vet vad bilen kostar varje månad, sånär som bränslekostnaden. Du betalar ingen kontantinsats och har heller ingen restskuld efter leasingperioden, ofta 2–3 år. Service ingår i månadsavgiften och i många fall ingår även försäkring. Den avgift du betalar varje månad avgörs av bilens pris, förväntad körsträcka och hur länge du leasar bilen.

Nackdelarna är svårare att bedöma. Vad händer t.ex. om du av olika skäl vill avbryta leasingen i förtid? I avtalet ingår ”normalt slitage” vilket bedöms när du lämnar tillbaka bilen. Här finns utrymme för olika tolkningar och anses slitaget överstiga vad som anses normalt får du betala extra för dessa skador. Samma sak om du kör längre än den avtalade sträckan.

Eftersom avtalen skiljer sig åt från olika bilmärken är det inte lätt att dra generella slutsatser. Ett gott råd är att räkna på och jämföra olika finansieringsalternativ. Lutar du åt att välja privatleasing bör du be bilhandlaren att noga redogöra för vad som gäller om du kör lite längre än du beräknat och vilka skador som räknas som ”onormalt slitage”.

Vill du veta mer?

I länkarna nedan kartlägger några av landets största dags- och biltidningar privatleasingens för- och nackdelar.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt