Nya skattelättnader för installation av laddbox hemma – så utnyttjar du ladda hemma-stödet

Ladda hemma-stödet
Sedan årsskiftet kan du få en skattereduktion på 50 procent av arbets- och materialkostnaden när du installerar en laddbox hemma.
Ladda hemma-stödet
Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år.
Motor/fordon

Nu blir det billigare att installera en laddbox till elbilen hemma. Med det nya ladda hemma-stödet kan du få en skattereduktion upp till 50 procent av arbets- och materialkostnaden. Här är vad du behöver tänka på.

Allt fler svenskar väljer att köpa en elbil. Så sent som i december 2020 var en elbil Sveriges mest sålda nya bil – Volkswagen ID.3.

Sedan årsskiftet kan du få en skattereduktion på 50 procent av arbets- och materialkostnaden när du installerar en laddbox hemma. Ladda hemma-stödet ersätter det tidigare bidraget som gick att söka hos Naturvårdsverket.

Avdraget kallas för skattereduktion för grön teknik, och fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdraget då det dras av direkt på fakturan från företaget som installerat laddboxen. Företaget begär själva om en utbetalning från Skatteverket. Du får ett avdrag på halva kostnaden av installatörens arbete och allt material installatören köpt in som är nödvändigt för installationen. Det går däremot inte att få avdrag på kostnaden för frakt, resor, maskiner eller projektering.

Skatteverket ställer dessa krav på laddningspunkten:
  • Den ska bara vara avsedd för ett hushåll, som även behöver ägas av dig eller din förälder.
  • Den ska inte gå att flytta eller ta med sig.
  • Den ska vara förberedd för elmätning.
  • Den ska åtminstone vara kompatibel med standarden EN 62196-2 för elfordon av typ 2 och standarden EN 62196-3 för elfordon av typ Combo.*

Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år och
du måste betala tillräckligt mycket skatt under året för att kunna utnyttja hela skattereduktionen på 50 procent. Det är särskilt stor risk att du betalat för lite skatt om du utfört rot- eller rutavdrag under samma år. Använd Skatteverkets e-tjänst för att räkna ut din skatt.

*För att göra det enklare att välja rätt kontakt infördes nya märkningar för laddbara fordon och för offentliga laddstationer i hela EU den 20 mars 2021. Läs mer i BIL Swedens pressmeddelande.

Läs mer om ladda hemma-stödet på Skatteverkets hemsida.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt