Nya besiktningsregler och dyrare besiktning

Snittpriset för en bilbesiktning har de senaste åren ökat mer än KPI.
En personbil ska besiktigas första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången. Foto: Transportstyrelsen
Motor/fordon

I maj 2018 började nya besiktningsregler att gälla. Tidigare var det den sista siffran i bilens registreringsnummer som styrde vilka månader du kunde besiktiga bilen, exempelvis mellan november och mars om ditt nummer slutade med en etta.

Men enligt de nya besiktningsreglerna är du nu inte längre låst att besiktiga bilen under vissa månader utan kan istället besiktiga bilen när på året du vill, så länge du följer besiktningsreglerna nedan.

Här är besiktningsreglerna som gäller för en personbil och lastbil som inte överstiger 3 500 kilo i totalvikt:

  • Din bil ska besiktigas första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  • Andra besiktningen måste ske senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • Därefter måste du besiktiga bilen senast 14 månader efter den månad då din senaste besiktning utfördes.
  • Om du känner dig osäker på när du ska besiktiga bilen kan du gå in på Transporstyrelsen och söka på ditt registreringsnummer. Här kan du även se vilka regler som gäller för exempelvis tunga fordon, lätta släp, motorcykel, traktor och tävlingsfordon.
Vad kostar det att besiktiga bilen?

Priset för bilbesiktning varierar mellan olika utförare. Enligt en ny rapport från Transportstyrelsen låg snittpriset för en besiktning av personbil i december 2017 på 460 kronor och samma månad 2016 låg det på 446 kronor.

Samma rapport visar att snittpriset för en besiktning har ökat mer än konsumentprisindex (KPI) – alltså den genomsnittliga prisutvecklingen i Sverige. De senaste fem åren har snittpriserna ökat med nästan 40 procent över KPI.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt