Ny elfordonspremie – här är allt du behöver veta

Elfordonspremie
Med bidraget kan du få tillbaka 25 procent av priset på fordonet och max 10 000 kronor.
Elfordonspremie
Den nya elfordonspremien omfattar bland annat elmoped.
Motor/fordon

Missa inte att ta del av Sveriges nya elfordonspremie. Med det nya bidraget kan du få upp till 10 000 kronor tillbaka när du köper ett elfordon.

Minska klimatutsläppen och bidra till bättre folkhälsa – det var syftet när regeringen införde en elfordonspremie. Mellan 2018 och 2020 avsätter regeringen 350 miljoner kronor per år som ska gå till att betala ut bidrag för elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar.

Bidraget infördes 1 februari i år och Naturvårdsverket har hand om både ansökningar och utbetalningar. De första utbetalningarna kommer att ske i början på maj 2018.

Så mycket pengar kan du få

Med bidraget kan du få tillbaka 25 procent av priset på fordonet, inklusive moms, men maximalt 10 000 kronor. Köper du till exempel ett fordon som kostar 10 000 kronor får du 2 500 kronor i bidrag och köper du ett fordon som kostar 50 000 kronor får du tillbaka 10 000 kronor, eftersom att det är maxbeloppet.

Så ansöker du om elfordonspremien

Ansökan sker via Naturvårdsverket och ett formulär som du kan skicka in antingen digitalt eller via brev. Formuläret finns att ladda ner på Naturvårdsverkets hemsida.

Det är viktigt att du sparar kvittot för ditt elfordon eftersom du måste skicka in en kopia på det ihop med ansökan. I ansökan ska även ramnummer finnas med, ramnumret hittar du på kvittot eller annan handling. Be återförsäljaren om hjälp om du inte hittar det.

Här är kraven för att ta del av premien:

• Elfordonspremien gäller privatpersoner som fyllt 18 år, har ett svensk personnummer och är folkbokförda i Sverige.

• Bidraget omfattar elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Men även vissa fordon som är avsedda för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning, till exempel rullstol och handelcykel. Lastelcykel eller elfordon som går på tre eller fyra hjul omfattas också av premien.

• Du kan inte ansöka om bidrag för segway, eldriven sparkcykel eller hoverboard.

• Bidraget gäller bara nyinköpta elcyklar och inte om du byggt om en vanlig cykel till elcykel.

• Elcykeln ska vara CE-märkt, eller ha annan motsvarande märkning. Elmopeden eller elmotorcykeln måste ha CoC, vilket är ett fordonsintyg.

• Du kan bara få ett bidrag per person och enbart för ett fordon.

• Ansökan om bidraget måste vara inskickat senast sex månader efter köpet. Bidraget gäller även retroaktivt från och med den 20 september 2017, har du köpt ett elfordon mellan 20 september 2017 och 31 januari 2018 har du fram till och med 1 augusti 2018 att skicka in din ansökan. Det är inköpsdatumet som gäller, eller fakturadatum om du har betalat med faktura.

Funderar du på att köpa elcykel? Läs då vår artikel 7 viktiga saker att tänka på när du köper elcykel.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt