Elbilar blir allt vanligare och räckvidden blir allt längre. I dag finns över 20 000 elbilar i Sverige varav majoriteten är laddhybrider (går att köra både på el och fossila drivmedel). Men vad är egentligen skillnaden mot vanliga bilar? Gordon Strömfelt är till vardags ingenjör och har jobbat som konsult inom elfordonsutveckling och laddinfrastruktur sedan 2008. Genom elbilsbloggen Blixtgordon har han etablerat sig som en av landets främsta experter på elbilar och sitter även med i styrelserna för både Elbil Sverige och Gröna Bilister.
Jobbpendlar med sin elbil
Gordon Strömfelts elbil, Nissan Leaf, fungerar precis som vilken bil som helst vad gäller krocksäkerhet, komfort och prestanda – men med undantaget att han bara kan köra 14–20 mil innan han måste ladda den. Varje dag jobbpendlar han mellan Stenungsund och Göteborg, en daglig tur- och returresa på ungefär 85 kilometer om han räknar med att lämna och hämta tre barn vid skola och dagis.
– Priset för Leaf ligger cirka hundrafemtiotusen kronor över motsvarande fossilbil men i gengäld släpper den inte ut några avgaser och drivmedelskostnaden ligger runt 1:50 kronor milen med dagens elpriser, säger Gordon Strömfelt.
Vad är det bästa med att köra elbil?
– Jag slipper slabba med bensin, och den är otroligt pigg och samtidigt väldigt tyst. Visst kräver långresor sin planering, men annars kör jag likadant som jag gjorde förr. När du reser längre med elbil får du se resan på ett annat sätt, det blir några naturliga vilopauser på 20-40 minuter i samband med laddstopp på vägen.
Men utvecklingen går framåt. Alla stora tillverkare har nya bilar på gång med en räckvidd på 30–40 mil inom bara några år.
– Jag tror dessutom inte att det kommer vara okej med dieselbilar framöver, framförallt inte som tjänstebil. Om du inte reser mycket i arbetet utan har tjänstebilen för att pendla, då fungerar elbil hur bra som helst, säger Gordon Strömfelt.
Han menar att elbilen lämpar sig väldigt bra som tjänstebil eftersom det finns särskilda skatteregler för miljöbilar som gör att förmånsvärdet oftast blir väsentligt lägre än för fossildrivna bilar. El- och laddhybridbilar, som kan laddas från elnätet, samt gasbilar (ej gasol) justeras först till en jämförbar bil utan miljöteknik. Därefter sätts förmånsvärdet ner med 40 procent, men med max 16 000 kronor.
Köpa eller leasa elbil?
Gordon Strömfelt köpte sin första Nissan Leaf 2012 och sedan dess har han bytt upp sig tre gånger, nu senast till en Leaf med 25 procent energitätare batteri och därmed lite bättre räckvidd.
– Det händer så mycket med tekniken, batterierna blir bara bättre och bättre, vilket gör att andrahandsvärdet på elbilar egentligen borde sjunka fortare än för vanliga bilar. Samtidigt har efterfrågan alltid varit större än tillgången. Jag har sålt bilar med tre- till fyratusen mil på mätaren efter bara 18 månader, och jag har fått hyfsat bra betalt. Tack vare supermiljöbilspremien på 40 000 kronor och stor efterfrågan på begagnade Nissan Leaf har den totala milkostnaden inklusive värdeminskning och elektricitet hamnat kring 30 kronor per mil, berättar Gordon Strömfelt.
Känns det osäkert med andrahandsvärdet och batteriernas livslängd kan det vara bra att leasa en elbil.
– Flera biltillverkare erbjuder förmånlig privatleasing och eftersom el som drivmedel är både effektivt och billigt blir det förhållandevis billigt i jämförelse med att köpa ny fossilbil, så det kan jag rekommendera. Du får en fast månadskostnad och slipper osäkerhet kring andrahandsvärdet. Men leasa eller köp hela elbilen, att äga bilen men bara hyra batteriet, vilket en del biltillverkare erbjuder, känns som en underlig affärsmodell då batteriet är en väldigt vital del i elbilens konstruktion. Det är tveksamt om en ny ägare är villig att överta batterihyran vid en framtida försäljning av bilen, dessutom är den årliga körsträckan starkt begränsad i batterihyresavtalen.
• Provkör elbil, låna hem och testa i minst två dagar, det finns många återförsäljare som går med på det om du frågar. Då blir du säker på att både nattladdning och jobbpendling fungerar utifrån ditt eget körmönster. • Är det så att ni ändå har två bilar i familjen? Då är det väldigt enkelt att byta ut den ena till en ren elbil. Det räcker gott med en fossilbil för den årliga skidresan till fjällen. • Har ni bara en bil i hushållet kanske en laddhybrid, som kan köra på både el och fossildrivmedel, är något för er? Då kan jobbpendlingen köras på el och vid enstaka semesterresor tankas bilen som vanligt med bensin. • Se till att du kan ladda elbilen hemma, och på jobbet om du köper en laddhybrid, annars är det stor risk att hemresan blir på bensin då den elektriska räckvidden är starkt begränsad för laddhybrider. • När du tittar på olika modeller – se till att elbilen har stöd för snabbladdning. Det finns ett fåtal modeller som inte har det vilket gör längre resor omöjliga utan övernattning. Dessutom kan vi anta att elbilar utan möjlighet att snabbladda får ett sämre andrahandsvärde.Funderar du på att köpa eller leasa elbil? Här är Gordons checklista