Är du sugen på att köpa en begagnad bil, men rädd för att bli lurad eller göra ett dåligt köp? För att göra en bra affär och inte betala mer än vad bilen är värd är det viktigt att gå igenom några punkter för att kontrollera bilens skick. Här kommer därför en checklista du kan använda vid nästa stora bilköp.
Kolla upp försäljaren
När du ska köpa en begagnad bil av en privatperson är det viktigt att börja med att kolla att bilen är registrerad på säljaren. Hos Transportstyrelsen kan du få information om vem som äger bilen, hur länge personen ägt den och om bilen är köpt på kredit. Är du extra noga kan du även kolla upp de förra ägarna av bilen. Har bilen haft många ägare kan bilen till exempel använts som taxi eller orsakat de tidigare ägarna problem.
För att säkerställa säljarens identitet är det bra att kolla personens legitimation.
Kolla upp bilen
• Se till att du får alla nycklar som hör till bilen. Kontrollera också att bilen är servad och godkänd i bilbesiktningen. Se till att eventuella anmärkningar från besiktningen är åtgärdade.
• Att behöva köpa nya bildäck är en kostnad som kan tillkomma när du köper begagnad bil. Kolla därför skicket på bilens däck och mät mönsterdjupet på både sommar- och vinterdäck. På sommardäck ska det enligt lag vara 1,6 millimeter och på vinterdäck minst 3 millimeter.
• Gå några varv runt bilen för att leta efter rost, bucklor, repor eller trasiga delar. Kolla även efter detta inuti bilen.
• Öppna motorhuven för att se efter att den inte är för oljig och smutsig, det kan vara ett tecken på dåligt underhåll.
• Kolla att alla säkerhetsbälten fungerar och att det finns ett reservhjul och lagningskit i bagageutrymmet.
• Känner du dig osäker, ta med dig en bilkunnig vän eller låt en oberoende testverkstad göra en kontroll av bilen.
Stäng av stereon när du kör så att du inte missar konstiga ljud från motorn eller växellådan.
Testkör bilen
• Ta god tid på dig när du ska testköra bilen, minst en halvtimme. Då hinner du testa bilens alla funktioner i lugn och ro. Det är dessutom bra att komma upp lite i hastighet, vissa problem uppkommer nämligen inte förrän i högre hastigheter.
• Stäng av stereon när du kör så att du inte missar konstiga ljud från motorn eller växellådan.
• Testa blinkers, varningsblinkers och ljus. Se till att inga varningslampor tänds när du startar bilen.
• Testa bilens AC och fläkt för att se att den kan producera kall och varm luft.
• Kontrollera bilens koppling och växellåda. Testa genom att till exempel göra en snabb omkörning för att se att bilen kan växla upp och ner som den ska.
Inför köpet
Räkna på om du har råd med bilen och titta då på den totala ägarkostnaden – inköpspriset, fordonskatt, försäkring, bränsle och underhållskostnader. När du köper bil av en privatperson är priset sällan fast. Bestäm dig därför redan från början vad du vill betala för bilen och vad som är din maxgräns.
Avtal
Är du nu nöjd med pris och bil och bestämt dig för att köpa är det viktigt med ett avtal. Börja med att kolla om bilen är belånad, om den är det är det behöver du säkerställa att lånen löses när du köper bilen.
Du kan ladda ner ett standardavtal hos Konsumentverket som ni båda sedan skriver på. Om du har lagt en handpenning på bilen ska du se till att få ett kvitto på detta.
Betalning
Om man inte har tillräckligt med sparade pengar till en ny bil tar de flesta ett billån. Kolla runt och jämför långivares villkor och räntor innan du bestämmer dig för din långivare.
Själva bilköpet kan ske med kontanter eller via en överföring. I dag använder många betaltjänsten Swish där privatpersoner kan skicka pengar via mobilen. För att överföra en större summa med Swish måste du godkänna det hos din bank i förväg.
Det är viktigt att både du och säljaren undertecknat ert avtal innan några pengar överförs.
Försäkring
När bilen är din gäller inte längre den tidigare ägarens försäkring av bilen, därför behöver du innan du kör iväg med bilen ha tecknat en ny försäkring i ditt namn. Jämför olika försäkringsbolag för bäst pris och avtal.
Skriv över bilen
När köpet är genomfört och bilen är din måste du också säkerställa att bilen skrivs över på dig. Det görs hos Transportstyrelsen, antingen via deras app, hemsida eller post.
Lycka till!
Källa: Motormännen, Trygg-Hansa, If och Carfax
Tips! Funderar du på att köpa en begagnad elbil? Läs då vår artikel om att leasa elbil.