Här är nya sätten att hyra bil

Hyra bil
Bildelningstjänster kan vara ett smart alternativ till att äga en bil själv.
Hyra bil
GoMore har ett erbjudande som mer liknar en stor bilpool, då du lånar en bil som en privatperson äger.Foto: GoMore
Motor/fordon

Hyra bil på samma sätt som man hyr en sparkcykel – går det? Här går vi igenom hur bildelning fungerar, vad det kostar och vad du behöver tänka på för att välja rätt.

Bildelning, bilpool, car sharing eller långtidsbilhyrning? Vad de nya modellerna för att hyra bil egentligen ska kallas är inte helt klart. Vad som däremot är tydligt är att de blir allt mer populära. Bildelning innebär att du som bilförare inte blir lika beroende av att äga en bil själv, utan kan hyra när du behöver det – till exempel när det är dags för en storhandling, helgutflykt eller bilsemester.

Att allt fler börjar använda sig av dessa tjänster innebär inte bara fördelar för miljön i form av att färre bilar behöver produceras, utan även ekonomiska fördelar för dig som inte behöver använda bilen precis varje dag. Självklart innebär det att du tyvärr inte har friheten att ha en bil hemma precis hela tiden, men å andra sidan slipper du att betala många återkommande kostnader som fordonsskatt, service och besiktning. Exempel på den här typen av bildelningstjänster är Snappcar, GoMore, M från Volvo samt Kinto Share från Toyota.

Så fungerar det att hyra bil igenom bildelning

Tjänsterna Snappcar och GoMore har ett erbjudande som mer liknar en stor bilpool, då du lånar en bil som en privatperson äger. Fördelen med det är att det oftast blir billigare, men det kan kräva att du behöver vara ute i god tid för att hitta en bil i närheten av dig som passar dina behov.

Om du använder Kinto Share eller M hyr du istället en bil som biluthyraren äger. Då kan du förvänta dig att kunna hämta upp en något nyare bil på anvisade parkeringsplatser och garage, men behöver eventuellt betala lite mer.

Gemensamt för båda modellerna är att själva uthyrningsprocessen är mer effektiviserad jämfört med hur biluthyrning traditionell sett har fungerat. När du väl har skapat ett kundkonto och bekräftat din identitet kan du välja själv vilken bil du vill hyra och hur länge, för att därefter hämta upp den där den står. Oftast utan att behöva bilnycklar. Du slipper på så sätt besöka uthyrningsföretaget och skriva på papper varje gång du behöver en bil.

Vissa aktörer erbjuder även att du kan leasa en bil under en längre period och hyra ut den när du inte använder den. På så sätt kan du spara in en del av månadskostnaden för leasingen. Även som bilägare kan du hyra ut din egen bil genom dessa företag.

Vad kostar det att hyra bil med de nya alternativen?

Det som den här typen av biluthyrare främst trycker på i sina erbjudanden är att du kan slippa fasta kostnader för bilen och bara betala för när du använder bilen. Antigen genom en taxa per timme, dag, helg eller vecka. Generellt sett ligger priserna på mellan 50 och 110 kronor per timme och mellan 500 och 1 000 kronor per dag – beroende på uthyrare, bilmodell och betalningsupplägg. Därtill tillkommer nästan alltid drivmedel och ibland även en kilometertaxa.

Ofta erbjuds även olika typer av månadspaket där en del av kostnaden är en fast avgift, som en prenumeration på biluthyrning. Då blir grundbeloppet högre men priset per timme billigare, vilket kan vara mer ekonomiskt fördelaktigt för den som planerar att köra bil något oftare. Räkna på hur mycket du tror att du kommer vilja använda en bil för att få en bild av vilken typ av biluthyrning och prismodell du skulle tjäna mest på att använda.

Hos alla större biluthyrare ingår någon typ av försäkring, och ofta även vägassistans under hela dygnet. Exakt vad som ingår i försäkringen kan dock skilja sig åt. Hos vissa biluthyrare kan du behöva en extra försäkring för att sänka eller få bort självrisken. Kom därför ihåg att kolla upp villkoren innan du bestämmer dig för en viss bildelningstjänst.

Städerna där hyrbilarna är tillgängliga

I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är det lättast att få tag på bilar, speciellt om du tittar hos bildelningstjänster som hyr ut egenägda bilar. Men i takt med att efterfrågan blir större kommer de till fler städer. Till exempel finns Volvos bildelningstjänst M numera i bland annat Borås, Lund, Uppsala och Linköping.

Om du hyr privatägda bilar är spridningen i landet större, även om det förstås finns fler bilar att hyra ju större staden är.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt