Den första snön tycks komma som en överraskning varje år – men i år kan du vara den som är väl förberedd med en vinterrustad bil. Följ vår checklista för att inte missa något.
- Bra saker att ha i bilen på vintern:
- Fönsterskrapa och borste för att skrapa bort frost, is och snö från bilen.
- Ficklampa och reflexväst för att synas och se bra i mörkret.
- Snöskyffel och grus att strö ut vid däcken om du kör fast.
- Varningstriangel.
- Startkablar.
- Bogserlina.
- Dunkar med bensin, frosttålig spolarvätska och kylarvätska.
- Förbandsväska och varm filt.
- Se till att byta däck i god tid. Redan från den 1 oktober kan du byta till vinterdäck om vädret tillåter, men senast 1 december måste vinterdäcken vara på enligt lag.
I samband med däckbytet är det viktigt att kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst tre millimeter och gärna mer för bättre grepp.
- Tål spolarvätskan kyla? Är det en färdigblandad spolarvätska brukar det stå på flaskan vilken temperatur den tål.
- Kontrollera kylarvätskan med glykolprovare. Glykol gör så att vätskan inte fryser och riskerar att skada motor och kylare.
- Fixa dörrar och lås. För att minska risken att dörrar och lås fryser fast kan du smörja låsen med låsolja samt behandla dörrlister med silikonspray.
- Koll på batteriet. Eftersom batteri laddas ur snabbare när det är kallt ute är det bra att kontrollera att batteriet är i gott skick inför vintersäsongen. Det kan du få hjälp med hos en bilverkstad.
Ett tips är att hålla batteriet rent och köpa en laddare för att underhållsladda batteriet över natten om bilen står ute.
För dig som kör elbil är det viktigt att tänka på att räckvidden minskar när det är kallt ute, så vänta inte för länge med att ladda bilen.
3 extra tips väl ute på vintervägarna
När du kör bil på vintern finns det några saker som är extra viktiga att tänka på:
- Håll hastigheten och anpassa den efter väder och väglag. Genom att öka farten vinner du inte många minuter i tid, däremot kan du lätt förlora kontrollen över bilen särskilt vid kyla och halka. Håll även avstånd till bilen framför dig.
- Undvik att gasa, bromsa och svänga kraftigt genom att planera din bilkörning bra.
- Om bilen får sladd finns det olika sätt att häva sladden beroende på vad du kör för bil och om det är bilens fram- eller bakvagn som fått sladd. Var det länge sedan du gjorde halkbanan eller om du bytt bil kan det vara en god idé att öva på sladdar på en öppen, tom plats.
Läs också: Guide för bilägare: Datumen du behöver ha koll på