Dags att byta till sommardäck

byta till sommardäck
Tänk på att både däcktryck och mönsterdjup är viktiga faktorer för att däcken ska fungera som det är tänkt.
Motor/fordon

Perioden 1 december till 31 mars är det krav på vinterdäck i Sverige. Dubbade vinterdäck får du ha fram till den 15 april sedan måste du byta till sommardäck, såvida inte vinterväglag fortfarande råder.

Vårt land är som bekant lite lurigt när det gäller klimatet och vissa år kan man lockas att byta till sommardäck tidigare än man borde. Vintern har ju en tendens att komma tillbaka inte bara en, utan fler gånger – trots att vi fått försmak på varma vårdagar.

Men när måste man byta till sommardäck? Lagen säger att dubbade däck är tillåtna 1 oktober till 15 april, men får användas även under annan tid om vinterväglag råder eller förväntas.

Avgörande för vilka däck som gäller är alltså vilket väglag som råder där du kör. Är det snö, frost eller is på vägbanan får du alltid behålla dina vinterdäck – dubbade eller odubbade – även efter den 15 april.

Tänk också på att både däcktryck och mönsterdjup är viktiga faktorer för att däcken ska fungera som det är tänkt. Vinterdäck måste ha minst 3 mm och sommardäck 1,6 mm. En bra idé är att kolla dina sommardäck innan du byter. Kanske är det dags att köpa nya?

Läs gärna mer om reglerna och vilka krav som ställs på Transportstyrelsen.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt