Minienkät: äga eller privatleasa bilen?

billån eller privatleasing
Om du skulle köpa en ny bil i morgon, hur skulle du finansiera köpet, med billån eller privatleasing?https://www.sevenday.se/wp/wp-admin/upload.php?page=enable-media-replace%2Fenable-media-replace.php&action=media_replace&attachment_id=9396&_wpnonce=7ec4eff080
Motor/fordon

Funderar du på att köpa ny bil? Det finns mycket att tänka på om man vill köpa en bra första bil, kanske framförallt finansieringen. Vill du ta ett klassiskt billån hos banken eller överväger du det allt mer populära alternativet privatleasing? Vi frågade tre personer vad de hade valt.

Richard Holmqvist, 30 år

1. Nästa gång du ska köpa bil, hur har du tänkt finansiera bilköpet?
– Med billån. Jag har sparat pengar för att kunna betala en del av bilen ur egen ficka och då slippa ta ett allt för stort lån för resten.

2. Skulle du kunna tänka dig att testa privatleasing?
– Jag vet för lite om det i dag, men spontant känner jag att bindningstiden känns jobbig och sedan tycker jag inte om villkoren för körsträcka, att du innan ska veta hur många mil du kör på ett år. Det passar inte mig.


Joakim Sohlberg, 28 år

1. Nästa gång du ska köpa bil, hur har du tänkt finansiera bilköpet?
– Jag ska inte köpa bil just nu, men om jag skulle göra det så tror jag att det blir med billån eller kontant. Om jag i jobbet hade fördelen att skaffa tjänstebil skulle kanske det vara ett alternativ också.

2. Skulle du kunna tänka dig att testa privatleasing? 
– Nej, hur du än vrider och vänder på det är det dyrare att privatleasa, det är min uppfattning i alla fall. Sedan är du låst till en körsträcka, vad händer om du behöver köra mer? Måste jag då lägga till i efterhand eller leasa en ny bil?


Linda Dalin, 37 år

1. Nästa gång du ska köpa bil, hur har du tänkt finansiera bilköpet?
– Vi sitter faktiskt och pratar om det hemma just nu. Eftersom att vi inte har råd att köpa bilen kontant kommer det att vara med hjälp av billån. Vi vill få ner vår totala bilkostnad och tittar en del på det också. I dag har vi en dyr och tung bil med diesel och fyrhjulsdrift så vi hoppas kunna sänka kostnaderna genom att hitta en billigare bil totalt.

2. Skulle du kunna tänka dig att testa privatleasing?
– Spontant nej, men det är nog för att jag inte vet så mycket om det och för att jag bara har hört om det i sammanhang med företag. Jag tänker att företag har bättre avtal och är momsbefriade på ett annat sätt än om du som privatperson ska leasa en bil.

Läs mer om bilfinansiering här ”Viktigt att veta om bilfinansiering
Läs mer om privatleasing här ”Privatleasing – bra eller dåligt?

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt