En svensk bil kör i snitt cirka 1 200 mil om året enligt siffror från Statistiska Centralbyrån och Transportstyrelsen. Det betyder att många bilar inte används i den utsträckning som de skulle kunna göra. I en bilpool delar flera personer på en bil. Det är bättre för miljön och i många fall även för plånboken – framförallt för dig som bor i en större stad.
Enligt siffror från Konsumentverket tjänar hushåll som kör under 1 000 mil om året på att vara med i en bilpool. Kör du ännu mindre – under 200 mil om året – är det lämpligare att hyra en bil för de tillfällen du ska köra längre sträckor.
Fördelar med bilpool
• Låga eller inga fasta kostnader.
• Du behöver inte ägna dig åt underhåll, däckbyten eller lämna in på verkstaden.
• Du kan låna bilen under en kort tid för mindre ärenden.
• Du kan välja bil efter behov.
• Du slipper kostnader för till exempel parkering eller garage.
• Kör du under 1 000 mil om året kan du tjäna på att vara med i en bilpool.
Nackdelar med bilpool
• Det kräver viss framförhållning. Bilpoolen kan vara fullbokad, eller så är bilen parkerad långt ifrån dig.
• Hög rörlig kostnad beroende på avtal.
• Bilen ska lämnas tillbaka vid en bestämd tid.
• Bilen kan vara bunden till ett bensinbolag.
• Kör du under 200 mil per år är det lämpligare att hyra en bil för de tillfällen du ska köra längre sträckor.
Ideella bilpooler
Det finns två olika typer av bilpooler – ideella och kommersiella. Ideella bilpooler drivs ofta som en ekonomisk förening där privatpersoner går ihop och finansierar bilpoolen. Ofta krävs ett större engagemang från medlemmen med till exempel garagestädning, bilvård och administration. Vissa ideella bilpooler kräver även en kontantinsats för medlemskap, syftet är oftast att finansiera verksamheten – inte att gå med vinst.
Kommersiella bilpooler
De kommersiella bilpoolerna är oftast smidigare för användarna – men kostar också lite mer. Fördelen är att du kan hämta och lämna bilen var du vill, inom vissa områden. Du kan också låna bilen kortare stunder för enkla ärenden då du betalar per minut. Det allra vanligaste är att boka bilen online för att sedan öppna den med hjälp av din mobiltelefon eller med ett smartcard. Bilens dator håller sedan reda på hur mycket du kör och skickar uppgifterna vidare till bilpoolen som sedan fakturerar dig.
Vad kostar det att vara med i en bilpool?
Kostnaden för att vara med i en bilpool består vanligen av tre avgifter. En månadskostnad, en kostnad för hur länge du lånar bilen och en kostnad för hur långt du kör. Milkostnaden kan variera mellan olika bilpooler och bilar, men ligger oftast mellan 20 och 30 kronor inklusive drivmedel. Vad som passar dig bäst beror förstås på hur långt och ofta du tänker köra, samt var du bor. Många gånger kan du jämföra kostnaderna på bilpoolernas webbplatser.
De största svenska bilpoolerna
Tips! Ett alternativ till bilpool, om du inte vill äga bilen själv, är att leasa bilen. Läs mer i vår artikel Köpa eller leasa elbil? Elbilsexpertens bästa tips.