Så maximerar du andrahandsvärdet på din bil

Andrahandsvärde bil
För att öka bilens andrahandsvärde kan det vara smart att investera i komfort och säkerhet som exempelvis läderklädsel och farthållare.
Andrahandsvärde bil
”Se upp för teknik och utrustning som har kortare livscykel än bilen. Till exempel inbyggda GPS:er och avancerade ljudlösningar", säger Jonas Björkman, vd för KVD Bilpriser.
Motor/fordon

Vi får ofta höra att ett bilköp är en dålig investering eftersom att värdet på bilen sjunker så snabbt. Så vad kan vi göra för att minimera värdeminskningen? Bilvärderingsexperten Jonas Björkman ger 5 tips på saker som ökar och minskar bilens värde.

Regelbunden biltvätt och service en gång om året är sådant som håller bilen i gott skick, och som kan förenkla en framtida försäljning. Men hur mycket vi än tar hand om vår bil är det ändå svårt att undvika en viss värdeminskning.

– Man brukar säga att en ny bil minskar en procent i värde per månad. Utöver det minskar bilen cirka 15 procent redan när du kör ut med den från bilhallen. Bilbranschen är väldigt speciell, och fixerad vid att hålla nybilssiffrorna uppe. Om du skulle sälja den nya bilen efter bara en vecka har den ändå samma status som en begagnad bil eftersom den då haft en tidigare ägare, säger Jonas Björkman, vd för KVD Bilpriser, som värderar bilar, och via moderbolaget Kvdbil säljer begagnade bilar.

Dessa siffror kan såklart göra vem som helst förskräckt, men Jonas Björkman tycker att man ska vända på det – även om det som privatperson kan vara svårt att tjäna pengar på en bilaffär är det inte nödvändigtvis alltid en dålig investering.

– Vi investerar sällan i en bil för att göra vinst utan av andra anledningar som frihet och mobilitet. En bil kan också vara en statusgrej för många, men framförallt löser den transportbehovet på ett fantastiskt sätt.

Tänk på det här

Det som påverkar värdeminskningen på en bil allra mest är bilens ålder och mätarställning, det vill säga hur många mil bilen har kört.

Jonas Björkman, vd för KVD Bilpriser.

– Det finns en strikt korrelation mellan högt miltal och slitage, mycket slitage kräver mer underhåll och service, och då ökar också ägarkostnaden för bilen, säger Jonas Björkman.

När man pratar om bilens ålder handlar det om att alla större bilmärken och modeller uppdateras vart tredje år och då tillkommer mycket innovation i form av komfort och säkerhetsutrustning. Det tekniska gapet mellan äldre bilar och nya bilar blir därför ofta stort på bara några år.
– Det finns få saker som utvecklas så mycket tekniskt som bilen, och förväntningarna på vad en bil ska innehålla uppdateras vart tredje år.

Vad kan jag då göra för att minimera värdeminskningen?
– Det finns saker du kan tänka på redan när du väljer bil. Satsa på komfort och säkerhet när du köper en ny bil, det är något som vi vet att köparna i dag värderar högt. Du kan köpa en bil med inbyggt entertainmentsystem, men när du sedan ska sälja den på andrahandsmarknaden är det till kräsna privatpersoner som inte vill betala extra för häftiga underhållssystem och bling-bling, säger Jonas Björkman.

Jonas Björkman tipsar: Sakerna som ökar bilens värde, och de som är bortkastade pengar.

Plus

1. Investera i komforten, exempelvis genom läderklädsel och sportstolar.

2. Extra säkerhetsutrustning som backkamera, dödavinkelvarnare och farthållare.

3. Stora bilar, kombibilar och bilar med automatlåda och fyrhjulsdrift är alla mer attraktiva på andrahandsmarknaden.

Minus

1. Se upp för teknik och utrustning som har kortare livscykel än bilen. Till exempel inbyggda GPS:er och avancerade ljudlösningar.

2. Undvik att investera i sport- eller specialfälgar för lågprofildäck. Det är snyggt men dyrt, och inget som en prismedveten köpare letar efter på andrahandsmarknaden.

Bilpriser kan du räkna ut vad din bil är värd.
På Konsumentverkets sida Bilsvar kan du räkna ut vad din bil kostar och vad den är värd.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt