Viktiga tips till dig som vill gå ner i arbetstid

Gå ner i arbetstid
”Det tycks ha rotat sig en bild hos människor att deltidsarbete är helt förödande för pensionen och jag kan tycka att det är dags att nyansera den bilden lite”, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.
Gå ner i arbetstid
Om du går ner i arbetstid för att familjen ska få ihop vardagen medan din partner fortsätter att jobba heltid kan hen kompensera dig för att du får lägre pension.
Hem och familj

Många drömmer om att gå ner i arbetstid, men flera tvekar av ekonomiska skäl. Vi går igenom vad du behöver tänka på för att se om du har råd med mer fritid.

Att gå ner i arbetstid kan vara lockande som en lösning för att hinna med vardagens alla måsten. Men det finns framförallt tre ekonomiska aspekter att tänka igenom innan du tar beslutet.

Den första är löneminskningen, för går du ner i arbetstid går du också ner i lön. Om du har råd med den minskningen beror självklart på dina och familjens övriga förutsättningar, men det kan vara bra att börja med att fundera på hur mycket din tid är värd för dig. Kanske kan du också minska dina utgifter för att få ekvationen att gå ihop, till exempel små saker som att använda lunchlåda, eller större förändringar som att sälja bilen eller skaffa ett billigare boende.

Räkna ut lön för deltid

Hur mycket din disponibla inkomst, det vill säga pengar kvar efter skatt, minskar av att gå ner i arbetstid beror på hur mycket du tjänar. Är din totala årslön mindre än cirka 500 000 kronor minskar din inkomst lika mycket som din arbetstid. Det vill säga minskar du arbetstiden med 25 procent minskar du även din disponibla inkomst med 25 procent.

Tjänar du däremot över 500 000 kronor per år betalar du även statlig inkomstskatt på den del av lönen som överstiger en halv miljon kronor. Det innebär att om du går ner i arbetstid och därmed i lön så minskar först och främst skatten, medan din disponibla inkomst inte påverkas lika mycket.

Vill du räkna ut exakt hur din lön påverkas av olika grader av deltid kan du använda Skatteverkets digitala tjänst Räkna ut din skatt. Där fyller du i din hemkommun, om du är medlem i Svenska kyrkan och hur mycket du räknar med att tjäna. Därefter räknar sidan ut hur mycket du ska betala i skatt och du får en uppfattning om vad som blir kvar till egen konsumtion.

A-kassa och sjukpenning vid deltidsarbete

Den andra viktiga ekonomiska aspekten av att jobba deltid är a-kassa och sjukpenning. För det första för att den ersättning du är berättigad till baseras på lönen, och om du går ner i lön går du också ner i ersättning. För det andra får du bara ersättning för den tid du skulle ha jobbat. Det vill säga om du jobbar halvtid och blir sjuk får du bara sjukpenning för halvtid, inte för heltid. Om du tror att du snart riskerar arbetslöshet, eller om du har ett arbete som innebär att du ofta blir sjuk, kan det här vara viktiga punkter att väga in i ditt beslut.

Hur påverkas pensionen av att gå ner i arbetstid?

Den tredje ekonomiska frågan du bör fundera på är din pension, och det verkar det också vara många som gör. När den fackliga organisationen PTK frågade personer som ville jobba deltid men ändå jobbade heltid om vad som höll dem tillbaka svarade 63 procent att de var oroliga för hur deltidsarbete skulle påverka pensionen.

­– Det tycks ha rotat sig en bild hos människor att deltidsarbete är helt förödande för pensionen och jag kan tycka att det är dags att nyansera den bilden lite, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

– Frivilligt deltidsarbete är för många en naturlig del av arbetslivet och jag tycker absolut att man kan jobba deltid, men att man inte ska göra det för länge.

Det visar sig nämligen enligt PTK:s beräkningar att fem års deltid när barnen är små påverkar pensionen relativt lite, enbart några få procentenheter. Jobbar du däremot deltid under flera perioder av yrkeslivet och totalt kommer upp i kanske 10 eller 15 års deltid, ja då kan pensionen bli mellan 10 och 20 procentenheter lägre än vid heltid.

Framförallt är det kvinnor som riskerar de här lägre pensionsnivåerna. En anledning är att betydligt fler kvinnor än män jobbar deltid, men kvinnor drabbas också av att deras ingångslöner generellt sett är flera procentenheter lägre än de manliga kollegornas, något som leder till lägre pensionsinbetalningar hela livet.

– Jag tycker ändå inte att deltidsarbetets negativa konsekvenser för pensionen ska överdrivas. Men du ska vara medveten om att effekten finns och försöka göra så många åtgärder du kan för att ändå få en bra pension, säger Anna Allerstrand.

Anna Allerstrands 5 bästa pensionstips för dig som vill gå ner i arbetstid
  1. Få rätt ingångslön. Ta hjälp av facket för att få reda på vilken nivå du bör kräva.
  2. Var uppmärksam på löneutvecklingen: många som jobbar deltid upplever ett så kallat frånvarostraff, det vill säga att de inte får samma löneökning som heltidsarbetande kollegor.
  3. Se till att du har tjänstepension och att den följer nivån i kollektivavtalet.
  4. Kräv kompensation av din partner. Om du går ner i arbetstid för att familjen ska få ihop vardagen medan din partner fortsätter att jobba heltid kan hen kompensera dig för att du får lägre pension. Din partner kan till exempel föra över pensionsrätter till dig, eller föra över en del av sin lön till dig som du kan sätta i ett eget pensionssparande. Glöm inte att ange att det sparandet ska vara din enskilda egendom.
  5. Jobba längre. Du kan kompensera för deltidsarbete när barnen var små genom att jobba längre som äldre, då kommer du ganska snabbt upp i samma pensionsnivåer.
Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt