5 resmål i Europa du kan ta tåget till i sommar

Åka tåg till Skottland? Ja, det är inte så svårt faktiskt, via Hamburg, Bryssel och London. På bilden ser du ångloket The Jacobite Steam Train som passerar över den spektakulära Glennfinnanviadukten.
Ta tåget mellan Oslo och Bergen och upplev en av Europas absolut vackraste tågsträckor.
Resor

Tågresor är både klimatsmart och roligt för den som vill se sin omgivning. Varför inte testa det i sommar? Privata pengar tipsar om fem resmål i Europa du kan ta tåget till.

Snälltåget från Stockholm eller Malmö till Berlin

Att resa med tåg till Berlin är smidigt och Berlin är dessutom en perfekt utgångspunkt för dig som vill resa vidare ut i Europa. Reser du från Stockholm tar resan lite mindre än ett dygn och åker du från Malmö tar resan lite mer än 12 timmar. Överfarten sker med färja mellan Trelleborg och Sassnitz, en sträcka som tar cirka fyra timmar.
På plats i Berlin har du en fantastisk stad att upptäcka, men efter några dagar kan du låta resan gå vidare. Tåg till Prag tar bara fyra och en halv timma från Berlin. Vill du hellre resa västerut tar du tåg till Amsterdam, som är en perfekt utgångspunkt för till exempel Paris eller Antwerpen.

https://www.snalltaget.se/

 

Biltåget mellan Hamburg och Lörrach

Vill du ha bilen med dig på din tågresa genom Europa? Det låter kanske konstigt, men faktum är att det är ett smidigt sätt för dig som vill bila genom södra Europa utan att behöva köra bil hela sträckan.

Bahn Touristik Express kör sträckan mellan Hamburg och Lörrach. Du slappnar av i din kupé och vaknar utvilad på gränsen till Schweiz och kan köra av tåget. Därefter kan du förslagsvis åka vidare mot Italien – Milano når du på cirka fyra timmar och resan går över Alperna.

Bahn Touristik Express

 

Oslo–Bergen

Tågentusiaster kallar det för världens vackraste tågresa och den finns närmare än du tror. Den drygt 50 mil långa tågresan från Norges huvudstad rakt västerut till Bergen tar cirka sex och en halv timma och går över Hardangervidda och 1 200 meter höga bergspass. I hamnstaden Bergen njuter du av att vara omgiven av sju fjäll och en historisk atmosfär. Spana till exempel in Bryggen, den gamla stadsdelen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ytterligare en sak du inte får missa i Bergen är att fortsätta resan med Hurtigruten, den omåttligt populära och vackra båtresan avgår nämligen därifrån.

Visit Norway
Vy (Tidigare NSB)

 

Hamburg–Bryssel–London–Skottland

Hamburg når du enkelt via Köpenhamn och den korta överfarten mellan Rödby och Puttgarden. Bryssel är nästa etapp och du når staden på sju timmar via ett tågbyte i Frankfurt. Sedan väntar en oväntat snabb tur, när du på bara en timme från stationen Bryssel-midi når Storbritanniens huvudstad London. Här finns så klart en mängd valmöjligheter för dig som vill resa vidare. En oförglömlig resa får du om du kliver på nattåget The Caledonian Sleeper som på tolv timmar tar dig till skotska Fort William. Därefter kliver du på det historiska ångloket The Jacobite Steam Train som tar dig hela vägen till Atlanthamnstaden Mallaig. Resan tar bara en och en halv timma, men passerar bland annat över den världsberömda Glennfinnanviadukten. Om det känns övermäktigt att ta samma väg tillbaka till Sverige reser du från Mallaig till Glasgow med tåg och tar sedan flyget hem.

The Caledonian Sleeper
The Jacobite Steam Train

 

Bernina Express över Alperna

Har du en bild av att tågresor är obekväma och tråkiga? Det här är motsatsen. Bernina Express är en tågresa som på ett lyxigt och varsamt sätt tar dig över Alperna och knyter samman centraleuropa med sydeuropa. Du kliver på i den schweiziska staden Chur, som du når via tåg från Hamburg. Därifrån går resan sedan via Landquart, Davos, St. Moritz och Valposchiavo för att slutligen nå italienska Tirano.

Slå dig ner vid dukat bord i vagnen med panoramafönster och njut av ett glas prosecco medan bergspassager, viadukter och dramatisk miljö passerar utanför.

Mer om Bernina Express

 

Tips till dig som ska resa med tåg i Europa

Interrailkort. Det finns flera olika varianter, till exempel för hur många resdagar du har eller om du bara ska resa inom ett land. Nytt för i år är att du får använda interrailkortet för in- och utresan i ditt hemland. Notera att en del tågsträckor kräver köp av platsbiljett, trots att du har interrailkort. Det löser du på den aktuella tågstationen eller i förväg via tågbolaget du ska resa med.

SJ – Interrailkort

App – DB Navigator. Det tyska tågbolaget DB har hela Europas tågtidtabeller och appen är enkel att använda för att söka aktuella tågtider.

DB Navigator

Pass och EU-kort. En del europeiska länder har noggranna passkontroller, så glöm inte passet hemma. Och som vanligt inom resor i Europa bör du ha med ditt EU-kort från Försäkringskassan som hjälper dig om du blir sjuk och behöver söka vård.

Beställ EU-kort

Facebook. Ta del av andras berättelser. Exempelvis i gruppen Tågsemester på Facebook finns information om det mesta!

Facebook, gruppen Tågsemester

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt